Григор Димитров загуби от Анди Мъри с 0:2 сета - 4:6, 6:7(2), на финала на турнира от категория АТП 500 в Пекин.

Това е трето поражение за първата ни ракета в пряк мач за титла от началото на годината. Той остана подгласник в Сидни през януари и в Истанбул през май. 

Този път, за разлика от осминафинала на US Open, Димитров даде битка на олимпийския шампион и двукратен първенец на "Уимбълдън".

Очаква се в понеделник Димитров да скочи с две места в световната ранглиста - на 18-ото. Той се представи много силно в Пекин, където елиминира силни съперници, начело с Рафа Надал - за първи път. Българинът сега пътува напръво за Шанхай, където ще играе в турнир от "Мастърс 1000", а първият му съперник е много тежък и неудобен - Ришар Гаске (Франция).

Българинът досега не е печелил срещу французина в 5 срещи.

Днес Гришо започна лошо, като допусна пробив още в първия гейм. Нататък двамата съперници вземаха сервис геймовете си и Мъри дръпна с 1:0 в сетовете. Вторият вървеше равностойно. Все пак при 2:2 шотландецът проби, а след това затвърди за 4:2. Последва размяна на геймове, а при 5:4 Анди сервираше за мача, но Димитров дочака шанса си и го проби на нула.

След това пласира и сервиса си, но Мъри се стегна и доведе мача до тайбрек. Там по-високата класа на британеца си каза думата. Той поведе с 4:1 и до края не изпусна колебания, като прибави още една титла в най-успешната година в своята кариера.

Димитров си тръгва от Пекин с 300 точки 311 хиляди долара. Това бе девети финал в кариерата му в турнири от АТП, като спечелените титли са 4. Последната бе през 2014 г., в "Куинс Клъб" край Лондон.