Археолози откриха тяло на възраст между 2400 и 2800 години, покрито с марихуана в северозападен Китай, твърди изследване, публикувано в сп. Economic Botany.

"За пръв път археолози откриват цели растения канабис. За първия път те са ползвани за покривало при човешко погребение", отбелязва авторът на изследването Хонгън Джиан.

Тялото е принадлежало на 35-годишен европеид, вероятно шаман. Общо 13 добре запазени големи стръка марихуана са били поставени диагонално върху гърдите му. Всяко от тях е с дължина близо 90 см.

Това е поредната археологическа следа, която сочи, че употребата на незаконното днес в повечето държави растение е било много популярно за употреба в евразийските степи, разяснява още проф. Джиан.

Първи за употребата на марихуана пише Херодот в 5-и век преди Христа. В Средновековието то се е ползвало като болкоуспокоително, срещу гадене, високо кръвно и повишено очно налягане. В държавите, в които употребата му е позволена за медицински цели днес, се предписва именно при подобни симптоми.