Двама потенциални атентатори се самовзривиха в близост до Анкара преди да извършат кърваво нападение с кола бомба , предаде Анадолската агенция.

Автомобилът е бил засечен от униформени по време на полицейска антитерористична акция. Тя е била в ход, след като около 6 ч тази заран в полицията е постъпил сигнал за готвен атентат.

Оповестено е било и мястото, където се намирали атентаторите – в ловна хижа в района Хаймана, на около 30 км от Анкара.

Когато униформените са пристигнали, двама души вече били в автомобила бомба. Полицаите са им наредили да се предадат, но те не се подчинили,  взривили бомбата и са загинали на мига.

По щастлива случайност няма други пострадали при взрива.

Загиналите камикадзета са мъж и жена, съобщава Анадолската агенция, позовавайки се на губернатора на Анкара Ерджан Топаджа. Мъжът вече е бил идентифициран, жената още не.

Губернаторът уточнява, че върху автомобила е имало турско знаме.

Най-вероятно така терористите са искали да се прикрият.

Според Топаджа престъпниците са пристигнали от Диарбекир и са били обявени за общодържавно издирване. Имало сериозни подозрения, че те са били свързани с Кюрдската работническа партия, обявена от Анкара и редица държави от ЕС за престъпна организация.

Губернаторът уточнява, че в полза на подозрението за кюрдска връзка говорели два неоспорими факта – начинът на изработването на бомбата и вложените в нея материали.

Автомобилът е бил купен преди няколко дни от единия от атентаторите, твърди в. “Хюриет”.

През изминалите месеци Турция беше разтърсена от поредица нападения – както от ислямистки терористи, така и от кюрдски екстремисти.

Вчера кюрдската екстремистка групировка “Соколи на мира на Кюрдистан” пое отговорността за нападението ден по-рано на полицейски участък в Истанбул. В четвъртък бяха ранени 10 души, за щастие нямаше загинали. Турските власти задържаха шестима заподозрение в извършване на атентата.