Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Две неща ми трябват на земята –

те са: любов и свобода.

За любовта бих жертвал си живота,

за свободата – бих дал и любовта.

С този стих от Шандор Петьофи кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков се обърна към пълната зала "България" в София, откъдето бе даден официален старт на кампанията му. Лидерите на Блока и симпатизанти на партиите в него бяха редом до президенската двойка, а както му е редът събитието започна с изпълнение на химна на България и Одата на радостта. На живо - от група "Белканто".

Реформаторският блок зад единната си кандидатура за вота - Трайчо Трайков.

Трайков се обърна към хората със "Здравейте, свободни българи" - препратка съм слогана на кампанията - "Силата да бъдеш свободен". Той обяви, че е страхотно да бъдеш сред хора, които търсят изход, но не онзи на летището, а този вътре в страната си. И призна, че малко се притеснява, че от него и вицето му ген. Съби Събев се очакват решението и промяната. 

Трайков припомни, че се е опитал да дава решение като безпартиен експерт, когато бе министър, а вече му е омръзнало да отговаря защо тогава подаде оставка. Повтори онова, което каза и тогава : "Оставката ми не бе заровена в пясъците на Катар, а в ледовете на Сибир".

Кандидатите за президент и вицепрезидент на РБ.

По думите му когато се е изправил срещу картела в горивата, задухало откъм гърба му. Когато се е опълчил срещу корупционния проект АЕЦ "Белене" така задухало пак оттам, че го е отвяло. Припомни и как се е опитал да спре опитите да се сложи ръка на Пловдивския панаир като министър, но е успял за кратко. Когато вече го нямало на поста - "тогава левицата и онези, които трябваше да стоят зад гърба ми, си го довършиха". Трайков спря да изброява, за да не звучи героично и направи извода, че когато човек е сам, може да се справя, но само временно.

"Нужна е критична маса от хора на ключови управленски позиции. А днес сме на плага на едни от най-важните избори – за президент. Нужен е екип, отбор единомишленици...

Силата е в нас – не в един от нас, а във всички нас заедно. Мога да съм силен с вас зад гърба ми, до рамото ми. Иначе ще бъда един безпартиен експерт, който си мисли, че може да промени нещо. И вместо това всичко се връща в изгода на онези, които окупираха законите, демокрацията, страната ни, тези, които управляват живота ни, продължи кандидатът на десницата за президент.

По думите му вече му е дотегнало да чува как от хората нищо не зависи и добави: "Нищо не зависи от 7 милиона безгласни букви. С №7 ще получим глас, който е силен. От нас зависи". И заяви, че не очаква честна битка, но той ще я води, въпреки това.

Преди него реч дръпна и кандидатът за вицепрезидент ген. Съби Събев, който потвърди, че България може да бъде сигурна и защитена самокато член на ЕС и НАТО. 

"Днес с Трайчо Трайков започваме битка. Тя се налага, защото има сили, които искат да ни върнат назад по пътя към незавидното ни близко минало. Твърдо сме решени да поведем тази битка, защото само в европейското семейство можем да развием по-добри перспективи за страната, нашите деца и внуци, за да останат тук, в България. Искаме да отвоюваме България от задкулисието, от миналото", заяви той.

Кампанията бе открита в зала "България".

Всеки от лидерите на Реформаторите, шефът на щаба Найден Зеленогорски (ДБГ) и председателят на Гражданския съвет, откъдето Трайков бе издигнат - Гроздан Караджов, казаха по няколко думи в подкрепа на кандидат-президентската двойка. Караджов заяви, че гражданите винаги дават най-доброто от себе си и затова днес дават на свободните хора номинацията на Трайков за президент. Той предупреди, че не е време за равносметни, лични вражди и надиграване, нито за лични планове:

"Време е за единство. На Трайчо и на Съби им предстои тежка задача – да убедим хората, че ние сме алтернативата. На корупцията, на безгъбначието, на лицемереието...

На тях и на нас няма да ни е лесно, не защото опонентите са непобедими - не са, а защото политиката заприлича на шоу, а демокрацията – на водевил. Най-големият проблем е безразличието, че нещо може да се промени, че не всичко е загубено."

Караджов припомни, че обикновено лошите управници винаги се избират от онези добри граждани, които не отиват да гласуват и призова: "Нека всички имаме силата да бъдем свободни".

Лидерът на НПСД Корман Исмаилов (вляво) също подкрепи лично Трайчо Трайков.

Речи имаше от лидера на НПСД Корман Исмаилов, от военния министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев, който обра овации с репликата, че трябва да се стигне до декомунизацията на страната, от вицепремиера и лидер на ДСБ Меглена Кунева, от зам.-председателя на СДС Румен Христов.

„Няма да позволим на националпопулизма и левите сили да обърнат евроатлантическия курс на страната. Трайков и ген. Събев са десните кандидати. РБ е силен и гарант, че корабът няма да обърне курса към Кремъл“, каза Зеленогорски.

Кунева добави, че номинацията на Трайков и ген. Събев дава перспектива за свобода и справедливост", а Христов каза, че кандидатите на РБ са независими и свободни хора.

Трайков не се справи с обслужването на олигарсите, заяви Радан Кънев.

По-дълго говори лидерът на ДСБ Радан Кънев. 

"Как стигнахме дотам да признаваме, че грубата просташка сила надделява над възпитанието?  Четвърт век, след като режимът на цървулите свърши и разчитахме, че е заменен от режима на обувките... Как става така, че пак е на мода снишаването пред чужди началници", попита Кънев.

Той попита и с коя работа, според някои, не се е справял Трайчо Трайков и сам и отговори - не се е справял с обслужването на олигарсите. Той припомни, че целта още от Възраждането ни е общество в което знанието е над грубата сила - "така, както е започнало българското Възраждане. То е започнато от училището, не от революционните комитети". Той пожела след месец - на 6 ноември - да е първата победа по този път и пожела на кандитата: Нека силата на свободните хора бъде с теб.

Зала "България" бе пълна със симпатизанти за старта на кампанията.

Сбирката приключи с песента "Хубава си, моя горо", която кандидатите, лидерите и залата пяха заедно със солистите на сцената. 

Коментари

Факти

"Как стигнахме дотам да признаваме, че грубата просташка сила надделява над възпитанието?" *** Стигнахме до там, понеже се намират глупави индивиди, които вярват на такива като тебе, другарю Кънев! Такива, дето си държат знамето в панталоните, "извиват ръце, докато запукат костите", използват хашлашки език и на всичко отгоре са тотално некадърни да управляват себе си, но са с мерак да управляват държавата. Ето заради това стигнахме до тук. И е време да разберете, че хората не са малоумни, за да не виждат че вършите точно обратното на това, което говорите - точно както и колегите ви от другото БКП! Да наричаш "прозрачност и откритост" задкулисните пазарлъци, благодарение на които се пръкна смешната ви формация - РБ, да лъжеш, че си за независим съд, докато се опитваш да го вкараш под управлението на законодателния орган, да обслужваш интересите на олигарсите срещу медиен комфорт и пропаганда, която и Гьобелс не си е позволявал (напомням грозния вой за "национализацията на пенсионните фондове в "Дневник" и "Капитал"), да си главатар на единствената партия, въртяла далавери с шефа на фалиралата банка КТБ, която самият ти си определил като "банка на мафията"... Та вие ли другарю ни питате, как сме стигнали до тук? Питайте още и още ще ви отговаряме! Но най-верният отговор ще получите на изборите. От сега ви го честитя - пет партии - 5%!
 's picture

smarf

Цървулания

Много миришеш на цървул. Крадлив,лъжлив ,интригантски цървул. Резултатите от изборите ще покажат процента на цървулите. Да вярно, той ще е много голям. Това е и причината да живеем не в цивилизована държава, а на къра. Цървулът е националното знаме на кочината наречена България.
 's picture

Captain America

Супер

Трайчо е нашият човек. Време е цървулите да си ходят.

Може да е вашият

... ама не е нашият.
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Припомнете ни кога се е случвало това:

"Когато се е опълчил срещу корупционния проект АЕЦ "Белене"" Публикуваните одити за проекта явно показват, че по времето, когато г-дата Трайков, Дянков и Борисов управляваха съответно енергетиката, икономиката и цялата държава, проектът натрупа два пъти повече разходи, отколкото предходния кабинет. Тогава г-н Трайков се кълнеше, че работи "за да бъде Белене един успешен проект", днес г-н Трайков и г-н Дянков твърдят, че бил "корупционен" и че му се били "противопоставяли". Кога са казвали истината?
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Ти па, "истината"

Щом си чел одита, всичко ти е ясно. Истината е, че Станишев е изцоцал 300 милиона лева, а Бойко и компания хем са изцоцали и те 300, хем са направили "нов дълг" за още милиард и двеста милиона, хем положението на площадката е като през 91-а. А Бойко като се е усетил, че контрата ще е у него и е дал бързо на заден ход, както му е стилът. Трайчо е в известен смисъл жертва на общата паника, но не си чул да си е търсил работа след Белене, нали? ;) Останало му е доволно ;)
Apollo XIII's picture
Apollo XIII
turbulentus

До Анонимен.

До момента, в който към проекта „Белене“ имаше изразен интерес от големи Европейски инвеститори, примерно като RWE.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Това е нагла хибридна лъжа, драги.

Ще напомня, че Големият Европейски Инвеститор RWE влезе в проекта по времето на кабинета на Станишев. RWE се опита се след изборите да намери начин да работи с Трайчо. Чак когато не се получи, напусна, вече по времето на Борисов. Ето и събитията по дати: 1) 28 юни 2008, RWE и Electrabel подават обвързващи оферти за участие в АЕЦ-а. 2) 3 откомври 2008-а, RWE са избрани за стратегически инвеститор. Подписано е Допълнение 5 (онова за реакторите), но работата по него не започва до 2011!!! 3) 27 август 2009-а, първи слухове за нежеланието на RWE да продължи с проекта се появяват в немската преса. Това е месец и половина след изборите на 5 юли и месец след като кабинета на Борисов почва да работи на 27 юли. 4) 18 септември 2009-а, др. Трайков заявява "България не е решила как ще участва в проекта Белене". 5) 28 септември 2009-та - Борисов "обсъжда" проекта с RWE 6) 28 октомври 2009-та, RWE се отказва от проекта Както и да го гледаш, провалът с Големите Европейски Инвеститори е дело на Трайчо и Бойко. Съмненията
Apollo XIII's picture
Apollo XIII
turbulentus

До Фатмак.

Не разбирам защо всички трябва да търпим троленето на един простак като теб. Има ли в твоя живот нещо позитивно или това е само когато съсипваш настроението на всички останали?
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Не знам защо "трябва" да

Не знам защо "трябва" да търпиш каквото и да е. Аз участвам в дискусия за г-н Трайчо Трайков и не "троля", а споделям с аудиторията важни факти от дейността и бездействието на г-н Трайчо като министър. Някои от тях поставят сериозни съмнения в неговата искреност. Ако от това получаваш дупебол, може би е време да преоцениш отношението си към лъжеца Трайчо, вместо да обиждаш хора, които не познаваш. А настроението ти е последното нещо, което ме интересува. Бъдещето на България е по-важно от него, а избора на лъжец като г-н Трайков е сериозен риск за това бъдеще.
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Радвам се да видя толкова

Радвам се да видя толкова интелигентни хора на едно място събрани

Абсолютно!

Прилича на див коледен купон в старчески дом...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.