За първи път в кариерата си Григор Димитров победи Рафаел Надал, носител на 14 титли от Големия шлем. На четвъртфинал на турнира в Пекин от АТП 500 първата ни ракета срази Матадора с 2:0 сета - 6:2, 6:4.

Българинът е на полуфинал в силната надпревара с награден фонд 4,14 милиона долара. Досега Гришо имаше само загуба от Рафа - в седем срещи.

Негов съперник на полуфинала ще е Милош Раонич, а двубоят е в събота. Ще започне не по-рано от 16:00 ч наше време. Канадецът не даде шанс на испанеца Пабло Кареньо Буста - 2:0. В три мача досега Димитров има две победи срещу Раонич, при това в последните два.

Феновете на Надал останаха тъжни днес.

В другия полуфинал ще спорят Анди Мъри и Давид Ферер.

Това е първата чиста победа на Григор от началото на турнира, досега той печелеше 3-сетови маратони. Днес се справи с Надал за час и половина.

Българинът започна великолепно и направи пробив още в първия гейм. Испанецът обаче отвърна - рибрейк за 1:1. Григор обаче не се смути и отново взе подаването на съперника си - 2:1. Надал показа, че това не го притеснява и пак върна жеста на Димитров - 2:2. Пълно забавление за зрителите на трибуните и пред екраните!

А шоуто продължи с пълна сила - пети пореден пробив, нещо, което не се случва често. Хасковлията дръпна с 3:2, а този път това дойде в повече на Крала на клея. След това Димитров най-накрая спечели подаване и поведе с 4:2.

До края на сета геймовете бяха в полза само на българина - 5:2 и 6:2. Той показа страхотен тенис и потвърди, че се намира в отлична форма.

Вторият сет започна като първия - брейк за Григор Димитров и 1:0. Не всеки ден се печелят пет поредни гейма срещу Надал. И пет пробива. 

Дотук с приликите между сетовете, този път първата ни ракета не допусна грешка за 2:0. До края двамата съперници не стигнаха до пробиви, като пласираха успешно подаванията си. Надал правеше това по-трудно, като в два случая българинът пропусна нови възможности. Но и веднъж оцеля на свой сервис.

Така се стигна до 5:4 и сервис на Григор, който не трепна и спечели една от най-големите си победи в кариерата досега. Положително е, че Димитров показва все по-добра успеваемост на първи сервис - 72 процента. Направи 4 аса и само една двойна грешка.