"Обща цел на Кремъл и крайнодесните в Германия е противопоставянето на преизбирането на фрау канцлерката през 2017 г.", коментира Давид Филипо във "Фигаро".

Лозунгът "Меркел в Сибир, Путин в Берлин", стана класически за националистическите и популистки демонстрации и протести. Крещяха го и тези дни в Дрезден при посещението на Мути навръх 3 октомври - годишнината от обединението на Германия

Отношенията между Ангела Меркел и Владимир Путин бяха много задушевни до момента, в който двамата не се разминаха за ситуацията и действията на Москва в Украйна. Канцлерката отново убеждаваше миналата седмица президента Путин да действа в полза на мира и прекратяване на огъня в Донбас в съответствие с Минските споразумения.

Затова в очите на Москва Германия предвожда Европа да "вкарва в боя" цял арсенал от санкции, нанасящи вреда на руската икономика. Още едно утежняващо обстоятелство е и решението на Берлин да прати в началото на годината бойци, които да носят патрулна служба на литовската граница. Това Кремъл го възприема като "агресивни попълзновения на Запада" и вмешателство в "своята зона на влияние".

Не случайно германските институция често са атакувани от кибератаки на руски хакери. Бундестагът преживя две нападения като онова с фалшито писмо от щаб-кваритрата на НАТО, което послужи като троянски кон в компютрите на парламента. А маркерите на хакерите бяха с абревиатурата на подразделение на наследничката на КГБ. 

"Ударът по компютрите на Бундестага беше заплашително предупреждение, свързано с парламентарните избори догодина", смята Карл-Георг Велман, депутат от партията на Меркел. "Тази война е много груба, но няма никакви икономически ефекти върху нас", продължава той. "А руската икономика преживява огромни трудности и правителството е в безизходно положение. Нас може един път да ни хванат по бели гащи, обаче Русия така и ще си остане с 30 години назад в икономиката и технологиите. А и нашата демокрация е достатъчно солидна и надеждна", коментира той.

Не са малко примерите на раздухвани абсолютно неверни истории в социалните мрежи, които са насочени срещу Меркел и кабинета й и раздухвани докрай от Москва. Те с охота се подемат в Германия и от националистическата партия "Алтернатива за Германия", която споделя ясно изразеното желание на руското правителство да се нанесе ущърб на канцлерката, особено за нейната миграционна политика, отбелязва "Фигаро".