Само 13 от 265 общини в България имат общи устройствени планове (ОУП). Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в 11-тата Годишна среща на местните власти.

"Трябва ни пълна мобилизация и се радвам, че темата вече е как да ускорим процеса, за да има порядък в устройственото планиране, а не как да преодолеем отпора срещу това да има устройствени планове", каза Павлова на форума, на който бяха дискутирани ефективните политики за градско развитие и контролът върху инвестиционния процес.

Регионалният министър напомни, че през тази година са подписани 114 споразумения за финансиране на общи устройствени планове, а през миналата година те са били 59. Срокът на споразуменията с всички общини ще бъде удължен до края на следващата година, посочи Павлова. За тази дейност в бюджета на министерството са заложени 5 млн. лв. за 2017 г.

Има средства, готовност и мобилизация, а също и готови технически задания, подчерта Павлова, но обърна внимание, че 18 общини нямат желание да разработят въобще общ устройствен план.

Изготвянето на общ устройствен план е важно за всички инвеститори. В него се определя какво може да се строи на съответните територии - предвиждат се жилищни комплекси, зони за производства, за обществено обслужване, за спорт и развлечения, за културно-историческо наследство, за зелени площи. Липсата на планове води до хаос в застрояването, позволява изнудването на бизнеса от всички лица, свързани с процеса и като цяло спъва инвестициите в страната.

Представители на общините обявиха, че срещат затруднения с обхвата и съдържанието на обществените поръчки за избор на изпълнители на плановете, със сроковете на съгласувателните процедури и с липсата на достатъчно капацитет.

Според Лидия Станкова, директор на дирекция „Устройство на територията“ в министерството, много е важно какво съдържат заданията за изработване на ОУП. Тя призова проектите да бъдат подлагани на обществени обсъждания.

На срещата стана дума и за мащабната национална програма за саниране, която върви в момента.

"Няма как програмата винаги да бъде безвъзмездна. Тя ще е такава през първите три години и от 2018 г. ще се изисква съфинансиране от страна на собствениците, като се надявам заедно да прецизираме механизма", коментира министър Павлова.

Най-бедните собственици, които няма как да осигурят пари за ремонта, вероятно ще бъдат подпомогнати от специален фонд.