Оспорван балотаж между кандидатите за президент на ГЕРБ и БСП, предвижда експресно национално проучване на "Маркет линкс", направено по поръчка на бТВ. Агенцията беше ръководена от настоящата вицепремиерка и вътрешна министърка Румяна Бъчварова преди тя да влезе в политиката.

Изследването е проведено през последните два дни, сред 500 лица над 18 години. 

Цецка Цачева се ползва с подкрепата на 19,80% от анкетираните, докато за бившия началник на ВВС ген. Румен Радев (БСП) биха гласували 14,90%. Трети е националистът Красимир Каракачанов (7,90%), четвърти – кандидатът на АБВ Ивайло Калфин (5,40%), пети - издигнатият от РБ Трайчо Трайков (4,50%), шеста – лидерката на „Движение 21” Татяна Дончева (3,70%) и др.

Национално експресно проучване на „Маркет линкс” по поръчка на bTV. То  е проведено сред 500 лица над 18 години. 

Почти 23 на сто от анкетираните обаче все още не са решили за кого ще гласуват, а около 15 на сто твърдят, че няма да участват във вота.

Подобно разпределение на силите предвещава оспорван балотаж, в който вероятно и двамата участници ще се борят за умерено левите избиратели, са изводите на „Маркет линкс“.

Малките

Лидерът на „Глас народен” Светослав Витков, който се представи добре на изборите през 2011 г., и сега може да разчита на 2,70% подкрепа.

Експремиерът Пламен Орешарски е одобряван за президент от 1,10% от анкетираните, а емблематичният Митьо Пищова ще получи 0,8%.

И тримата твърдят, че се впускат в надпреварата сериозно, а не с цел да привлекат протестния вот.

Нагласи

Над 70% от анкетираните отговарят положително на въпроса дали ще гласуват на президентските избори.

Около 66% пък декларират желание да участват на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави”, като обаче тук колебаещите се са повече.

Ако имаше избори за парламент

Ако парламентарните избори бяха днес, данните на „Маркет линкс” показват, че резултатът би бил само 4 партии в Народното събрание – ГЕРБ, БСП, ПФ и РБ.

Управляващите биха взели 26,70% от вота, а социалистите почти наполовина по-малко – 13.80%. Националистите могат да разчитат на 7,40% подкрепа, а реформаторите – на 5,70%. Под 4-процентовата бариера остават АБВ (3,70%), ДПС (3,50%) и „Атака” (2,60%).

Трябва да се отбележи обаче, че през годините и хората на Волен Сидеров, и тези на Мустафа Карадайъ са успявали да надскочат предварителните сондажи, съобщава бТВ. Почти 21 на сто от запитаните не са решили за коя партия биха гласували, а други близо 12 на сто директно заявяват, че няма да гласуват.