Поемете въздух дълго и бавно. Наистина, ще помогне...Идеята, че дихателните упражнения могат да ни успокоят е древна, още от зараждането на йога практиките. Но малцина разбират как точно дишането може да отстрани стреса на психологическо ниво и дори може да бъде използвано за повишаване на работния тонус и продуктивност, разказва агенция "Блумбърг".

Отговорът как упражненията с дишане помагат е във вегетативната нервна система, която отговаря за тонуса на тялото. За разлика от повечето функции на тялото - като пулса и кръвното налягане, които не могат да се контролират съзнателно, дишането може да бъде променяно "нарочно". Нещо повече - променайки начина си на дишане можем да "превключваме" вегетативната си нервна система от режим "почивка" в режим "готовност за действие". 

Различните видове дишане могат да служат за лесно контролиране на емоционалния и физиологичен статус на тялото, се твърди още в статията.

Причината е, че белите ни дробове имат рецептори, които казват на мозъка ни кога вдишваме и кога издишваме, обяснява д-р. Патриша Гербарг, специалист от клиниката по психиатрия в Медицинския колеж в Ню Йорк и съавтор на книгата "Лековитата сила на дишането". 

Когато вдишваме, ние активираме режим "действие" на нервната си система, а когато издишваме - активираме режима за почивка. Това е и причината при юйога практиките да има дълги издишания по време на дихателните упражнения.

"За максимална продуктивност вие трябва да дишате така, че едновременно да сте спокойни, но не чак до момента, в който мозъкът се разкашква", обяснява Гербард.

За да се постигне състояние "офис дзен", специалистката препоръчва " равномерно дишане" - еднакво дълги вдишвания и издишвания, но в много бавно темпо. За повечето възрастни идеалното темпо е от 4 и половина до 6 вдишвания в рамките на 1 минута. Според Гербарг с тази техника се постига баланс между двете състояния на вегетативната нервна система - тоест постига се и по-ниско ниво на стрес, и по-добро когнитивно представяне. Практиката се постига лесно с малко усилия и тренировка.

"Залагайте на този вид дишане 5 минути преди най-стресовия период от деня, например преди важна среща. И докато повечето хора използват практиката чак когато  вече са напрегнати, вие ще почулите по-добри резултати, ако дишате така системно за по 20 минути на ден", съветва специалистката. 

.А най-доброто на дихателните упражнения е, че са практически незабележими за околните. И можете да я използвате незабележимо във важни и напрегнати моменти.