„Категорично няма основание да се смята, че ни чака фалит на държавата. Фискалният резерв в края на април е 6 млрд. лева. Не такава беше ситуацията през февруари 2013 г., когато фискалният резерв беше 3,9 млрд. лв. и то след пускане на спешна извънредна емисия дълг. Тогава имаше основание да се притесняваме, но сега не е така", заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред БНР, след като спешно започна да организира медийни изяви в отпор на твърдения на разнообразна палитра от икономисти и опозиционни политици, че държавните финанси отиват на зле.

„Свидетели сме на истерично говорене, което е затворено в рамките на политическите спекулации, като отново има профанизирано говорене за „дупка“ в бюджета“ коментира още Чобанов. Според финансовия министър дефицитът, който отчитаме за април има логично обяснение и е свързан с увеличението на капиталовите разходи и усвояването на евросредствата.

„Гръцкото влияние върху българската икономика ще намалее и повече български граждани ще предпочитат да почиват на нашето Черно море, а не в Гърция“. Така финансовият министър коментира спекулативното публично говорене за „гръцки сценарий“ в нашата страна. Министър Чобанов заяви, че „фискалната политика поражда рискове, но е важно как те се управляват“. Той е категоричен, че няма опасност от необходимост за актуализация на бюджета, както и  няма нужда от спешни планове за спасяване на държавата. 

Парламентарната комисия по бюджет и финанси утре започва обсъждането на законопроекта за емитиране на нов държавен заем с облигации в размер до 1,490 млрд. евро или равностойността им в щатски долари. Това ще стане чрез договор за подписка между държавата и три международни финансови институции, които ще са мениджъри на емисията - "Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед", "Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си" и "Джей Пи Морган Секюритиз Пи Ел Си". Документът беше подписан на 21 май, като беше внесен в Министерски съвет на 30 май.

Новата облигационна емисия е предвидена в Бюджет 2014, където е посочен таван на новите държавни кредити до 3,9 млрд. лева. С основната част от средствата ще се погасява падежа на глобалните облигации - т. нар. дълг Велчев, който е в размер от $ 1,086 млрд. Останалите средства ще отидат за дълг от предходни години, който изтича през 2014 г., както и за покриване на планирания бюджетен дефицит.