Паника в зодика. Част от Рибите разбират, че са Водолеи, Стрелецът не знае какво да мисли, подредените Везни стават разхвърляни и творчески настроени. В зодиака има нов ред - или поне така си мислят хората след последните открития на НАСА. Астрономи и астролози се опитват да ги успокоят. 

НАСА наскоро обяви, че в съзвездията има 13-и знак, т. нар. Змиеносец, който е бил описан още от вавилонците преди 3000 години, но след това е бил оставен извън техния календар с 12 месеца. Но тъй като оста на Земята бавно се премества през вековете, премествайки и перспективата на звездите, сега Змиеносецът прекарва повече време изравнен със Слънцето, отколкото преди.

На небето допълнителното съзвездие се намира между Скорпион и Стрелец. Слънцето, по данни на НАСА, преминава по еклиптиката през съзвездието Змиеносец от 30 ноември до 18 декември.

Групите от звезди, свързани помежду си в картинка на съзвездие, са определени още от древната гръцка култура. Но едва през 1921 г. официално се приемат тези наименования да се използват от всички.

Астрономите обясняват, че звездите не са абсолютно статични, те имат собствени движения и във времето менят своите граници.  Те уточняват, че са променили единствено звездната карта.

От космическата агенция се опитаха да предупредят хората да не свързват техните открития със зодиакалните знаци.

"Астрологията е нещо различно, не е наука", казаха от НАСА.

Но от най-различни места се четат заглавия като "Вашият живот е бил лъжа", "Вие не сте зодията, която сте мислили" и т. н. И това обърква хората.

Джесика Адамс, астролог на австралийския "Космополитън" разказва пред "Гардиън", че е чула от множество хора, че са разтревожени, че не са вече Лъв или Рак, както и съмнения, че астрологията е лъжа.

"Много хора са притеснени", добавя и астрологът от Аризона Салвадор Русо.

Той отива по-далече. Това било направено с цел да се дискредитира астрологията и така да се попречи на хората "да получат мъдрост и просветление". 

Според астролозите Змиеносецът не е важно съзвездие и хората не трябва да се притесняват, че имат нов "знак". "Зодиакалните знаци са сезонни и нямат нищо общо със зваздите", обяснява Джойс ван Хорн, астроложка от Сан Франциско. "Съзвездията се променят, сезоните - не", казва тя.

Според други обаче присъствието на Змиеносеца не трябва напълно да се игнорира. Има митология, свързана с това съзвездие, която е за лекуването и събирането на разделени части. "Харесва ми, че сега се появява, защото небето знае, че се нуждаем точно от това", казва Шели Акерман, член на Американската асоциация по астрология. 

 "Не сме променяли зодиакалните знаци, само направихме изчисленията", пишат от НАСА.

Оттам се разграничават от астрологията.

"Астрономите и другите учени знаят, че звездите, които са на много светлинни години далече от нас, не влияят върху активностите на хората на Земята", напомнят от космическата агенция.