Най-голямата болница в сирийския град Алепо бе бомбардирана в събота за втори път в рамките на няколко дни. Правителствените сили на Сирия, подкрепяни от частите на Русия, започнаха офанзива за превземането на града, който е във владение на опозиционни сили.

Алепо в миналото бе най-оживеният търговски център в Сирия, а днес е основна цел във военната операция на силите на Башар ал-Асад с подкрепата на Москва.

Обявената на 22 септември офанзива досега уби десетки цивилни и разруши много жилищни сгради. В източната част на града около 250 хиляди души живеят в блокада от правителствените сили.

В тази ситуация най-голямата болница в града бе ударена от две „варелни бомби“ в събота.

„Две варелни бомби удариха болницата М10, а има съобщения и за касетъчни бомби“, съобщи представител на Сирийско-американското медицинско общество, което подпомага болницата.

Малко на брой пациенти и лекари са били в болницата заради спешни случаи. Болницата М10 вече бе ударена в сряда заедно с втората по големина болница в района, известна като М2. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун определи това като „военни престъпления“.

Бомбардировките разрушиха двете болници и в източната част на града останаха само още шест работещи клиники.

От избухването на сраженията през 2012 г. Алепо е разделен от фронтова линия между бунтовниците на изток и правителствените войски на запад.

След като правителството започна офанзивата си преди две седмици, над 220 души са били убити от бомбардировките в източната част на града. Сред тях са 6 деца.

От началото на конфликта в Сирия през 2011 година над 300 хиляди души изгубиха живота си, а над половината население е напуснало домовете си.

Дипломатическите усилия за прекратяване на огъня не дават резултат.

Външният министър на Русия Сергей Лавров обвини вчера Вашингтон, че защитава джихадисти, за да свали Асад.

Според британския външен министър Борис Джонсън, Русия е на път да се превърне в „държава разбойник“, а нападенията срещу Алепо са „безспорно военни престъпления“.