Президентът (2002 – 2012) Георги Първанов обяви на пресконференция в София имета на подгласника на Ивайло Калфин в президентските избори. Това е председателят на Гражданския съвет към АБВ проф. Любомир Халачев.

Проф. Любомир Халачев е човек, който е много свързан с духа, с духовността – нещо, което за мен е изключително важно не само в кампания, но и президентската институция да бъде силна по тези теми“, е заявил Калфин, предаде „Фокус“.

Според кандидатът за президент на АБВ, президентската институция трябва да развива темите за националното самосъзнание и националното самочувствие, за образованието и културата.

„Ние с проф. Халачев считаме, че президентската институция е персонализирана. Тя не е на партии, тя не е на инициативни комитети. Тя е изпълнена от съдържание от хората в нея – от президента и вицепрезидента, които работят вътре“.

Проф. Халачев обяви, че подкрепя кандидатурата на Ивайло Калфин, защото „той е изключително подготвен, може би най-добре подготвеният кандидат между многото кандидати“.

„Обръщаме се към всички хора, които искат да държат съдбата си в своите ръце. Дори в условията на демокрация, в която ние живеем, истински се ползват от демокрацията само тези хора, които могат да мислят, тези хора, които разсъждават, които знаят какво искат. Това са свободните хора. Останалите не са свободни, те са пуснати временно на свобода“, каза кандидатът за вицепрезидент.

Ивайло Калфин коментира и очакваното утре обявяване на кандидата на ГЕРБ.

„С интерес следя тази рулетка, която се върти. Ще видим къде ще спре и кой ще е печеливш от нея. Това, което прави впечатление е, че се повтаря една история от преди 5 години, в която аз също участвах – това са предишните президентски избори, когато едно от популярните лица на ГЕРБ беше извадено в последния момент, беше му съобщено: „ти си човекът“ и видяхме какво следва след това“.