45% от руснаците подкрепят връщането на закона срещу тунеядството, който ще направи безработицата незаконна в страна, твърди изследване на държавният Руски център за изследване на общественото мнение, съобщи в. Moscow Times.

Миналата година група депутати в Санкт Петербург предложиха връщане на отменения съветски закон за борба срещу тунеядството.

Така става напълно реална възможността в скоро време руснаците, които не работят в продължение на шест месеца, да бъдат изпратени на поправителен труд за срок от една година. Депутатите предлагат да бъде приета конституционна поправка, която да гласи, че трудът е задължение на всеки гражданин на Руската федерация.

После се появи и идеята да се налага данък на безработните - тя ще бъде предложена днес от вицепремиерката Олга Голодец. В новия закон пише, че работоспособните безработни трябва да плащат за употреба на социалната инфраструктура. Определени групи като ветерани и майки с деца под тригодишна възраст са изключени от таксите, съобщи РИА Новости.

45% са съгласни и с двете предложения и считат принудителния труд за адекватно наказание. Според тях трябва да се наказват тези, които "нямат добра причина" да са без работа. Какво точно е "добра причина" все още не е ясно.

Много депутати от Руската дума се отнасяха скептично към инициативата, но тя явно набира сила. Главният им аргумент е, че при днешното равнище на безработица в Русия не винаги човек  може да си намери работа. 

21% от руснаците обаче определят безработните като "паразити".