Топ гросмайсторки могат да бойкотират Световното първенство по шахмат в Иран догодина, съобщи британският в. "Дейли Телеграф". Причината - мюсюлманската държава ги задължава да се явят на състезанието с хиджаб.

Световната федерация по шахмат (ФИДЕ) е остро критикувана, че не е защитила правата на жените. Те призовават играчите да приемат законите на страната и да уважават "културните особености".

Шампионката за жените на САЩ Нази Пайкидзе обаче смята, че това е недопустимо и обяви, че няма да играе в шампионата.

"Разбирам и уважавам културните разлики. Но да не спазиш закона може да доведе до затвор и правата на жените са сериозно ограничени като цяло. Не е безопасно за жени от цял свят да играят там".

Председателката на женския шах във ФИДЕ, американката Сюзан Полгар обаче смята, че изискването на иранските власти не е проблем - стига да важи за всички играчи.

"Когато посещавам различни места с различни култури, показвам уважението си като се обличам според традиционния стил в страна. Никой не ме кара  да го правя. Правя го от уважение", отбелязва още тя.

Разликата е, че в Иран никой не иска, а принуждава, а хиджабът не е традиционен аксесоар. Задължителното му носене е въведено от ислямската революция през 1979 г. "Морална полиция" следи за спазването на закона, като налага глоба или дори арестува жени, които не са си покрили главата на публично място.