Министър-председателят Бойко Борисов възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да изиска писмено становище от "White and Сase", в което да бъдат изложени мотивите относно възможността или невъзможността за обжалване на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото между НЕК ЕАД и "Атомстройекспорт" във връзка с проекта "Белене". Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Становището ще бъде предоставено на парламентарните групи в Народното събрание.

"White and Case" e международното адвокатско дружество, което представляваше интересите на НЕК пред Международния арбитражен съд.

Днес парламентът гласува на второ четене Закона за отпускане на безвъзмездна държавна помощ на Националната електрическа компания, с която да бъдат изплатени присъдените от Международния арбитражен съд 640 милиона евро главница и лихви на руската "Атомстройекспорт" за поръчаните реактори за АЕЦ "Белене".

Преди дни лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че решението на съда е можело да бъде обжалвано, но това не е направено. Въпросът защо не е обжалвано решението бе зададен и от депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров.

 
По-рано днес депутатът от Реформаторския блок Петър Славов обяви във фейсбук, че се обмисля искане за анкетна парламентарна комисия по случая "Белене" и арбитражното дело. Това стана след като той и Димитров отидоха да прочетат самото дело, чиито мотиви не са публични. Преди това няколко пъти достъпът на народните представители до документите бе отказван.