Полицаи застреляха в Берлин бежанец от Ирак, нападнал с нож насилник на собственото му дете, съобщи днес говорител на силите на реда.

Трагедията се е разиграла в 21,45 ч снощи във временен лагер за бежанци на ул. “Круп” в района на столичната Централна гара.

Малко по-рано, в 21.30 ч, в полицията е получен сигнал, че 27-годишен пакистанец е примамил 6-годишно момиченце в близкия парк и го е насилил. Бащата на детето, 29-годишен иракчанин, изпаднал в ярост.

Заради бързата намеса на полицията не се стига до саморазправа. Униформените задържат пакистанеца, надяват му белезници и го настаняват в полицейски автомобил, за да го откарат в следствен арест.

Преди да затворят вратата на колата, бащата на насиленото дете се нахвърля с нож срещу вече арестувания пакистанец и крещи: “Няма да те оставя жив!”

В опит да предотвратят саморазправата трима полицаи стрелят срещу бащата иракчанин. Той е откаран спешно в болница, където няколко часа по-късно почива от раните си. Насилникът на детето остава невредим. Той се намира в следствен арест, разпитват се свидетели на драмата.

Прокуратурата в момента проверява дали се е налагало полицаите да използват огнестрелно оръжие, което е довело до смъртта на 29-годишния иракчанин, опитал се с хладно оръжие да ликвидира насилника на дъщеричката си.

Председателят на берлинския синдикат на полицаите Бодо Пфалцграф защити колегите си: ”Полицаите са били длъжни не само да предотвратят саморазправа, а и да овладеят животозастрашаваща ситуация, в която са попаднали самите те.”

След кървавата драма майката и дъщеричката й са били настанени в друго общежитие за бежанци. След оказана лекарска помощ на детето, за него и майка му се грижат психолози.

По официални данни на правозащитни организации само през първото тримесечие на тази година в бежански лагери в Германия са регистрирани 128 сексуални посегателства, числото обаче вероятно е далеч по-голямо. Наблюдатели окачествяват бежанските лагери като “Мека за педофили и търговци на жива плът”.