"Крим е непосилна тежест за нас", обяви народният артист на СССР (титлите от съветската ера бяха върнати в Русия - б.р.) Йосиф Кобзон, който само преди седмица беше избран за шести път като депутат в Руската Дума.

Преди първата сесия на новия парламент той говори в избирателния си район Чита, Забайкалието, и призна, че икономическата ситуация в района и страната е разочароваща.

"Поехме непосилна тежест. Да, наистина, Крим е руска земя, обаче ние я финансираме с оскъдния си бюджет. От това страдат здравеопазването, образованието, културата и други важни отрасли от живота на Русия", обяви той пред журналисти, цитиран от Нюз.ру.

Според певеца е много важно да се отделят пари за културата, защото именно поради "липса на финансирането й се ширят алкохолизъм, наркомания и престъпност в Русия".

Бюджетът на Забайкалието е направо нищожен и на новоизбраната губернаторка Наталия Жданова й предстои да се изправи пред колосални проблеми, коментира още Кобзон. На първо място тя трябва да плати пенсиите и заплатите в бюджетните сфери. Ако се справи с оскъдния бюджет - добре, но ако не, ще търсим друг губернатор, заплаши той. И после заяви, че е готов да се откаже от мандата си на депутат.

"Вече съм и много стар (Кобзон навърши на 11 септември 79 г. - б.р.), а и Чита е много далечен район. Трябва нещата да се поемат от младите. За съжаление в Думата не можа да влезе Мария Кожевникова (известна тв звезда - б.р.). В предишния мандат тя свърши много работа, а и стана майка на две момчета и създаде благотворителна фондация. Сам Бог иска такива хора да работят. И може да прехвърля на нея моя мандат", подчерта певецът.