Първият телевизионен дебат между кандидатите за президент на демократите и републиканците Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп ще се състои тази нощ в 21 часа източноамериканско време (3 часа на 27 септември българско).

Дебатът се провежда шест седмици преди изборите, насрочени за 8 ноември, припомня АФП, цитирана от Дарик.

Сцена на „битката“ ще бъде университетът Хофстра в град Хемпстед на Лонг Айлънд, на час път от Ню Йорк. Мястото е класическо за провеждане на дебати и беше използвано за същата цел през 2008 г. и 2012 г.

Дебатът ще продължи 90 минути и ще се състои от 6 части от по 15 минути. Няма да има рекламни паузи.

Три ще са темите на дебата - управлението и курсът на САЩ, просперитетът и сигурността. Модераторът на дебата ще открие всяка част с въпрос и всеки кандидат ще има две минути, за да отговори. После двамата кандидати ще могат да отговарят на изявленията на опонента си. Модераторът ще използва оставащото време, за да задълбочи разговора по дадената тема. Всяка от трите теми ще се обсъжда по 30 минути.

Модераторът е 57-годишният Лестър Холт. Той е уважаван журналист и водещ на вечерните новини по телевизия Ен Би Си, която е най-гледаната в страната. Холт вече беше модератор на дебат по време на първичните избори на американските демократи.

Очаква се дебатът да привлече рекорден брой зрители, като подобри рекорда по гледаемост, поставен от кандидат-президентския дебат на демократа Джими Картър и републиканеца Роналд Рейгън на 28 октомври 1980 г. Тогава 80,6 милиона зрители останаха пред телевизионните екрани.

От днешния дебат бяха изключени по-малко популярните кандидати за президент. Това са Гари Джонсън, кандидат на Либертарианската партия и Джил Стейн, кандидатка на Зелените. В неотдавнашните допитвания те се ползваха съответно с подкрепата на 8,9 процента и на 2,9 процента от избирателите. За да бъдат поканени в дебата, те трябваше да имат подкрепата на 15 процента от гласоподавателите.