Световните лидери се събраха в Ню Йорк тази седмица за Общото събрание на ООН – събитие, което по-лесно може да бъде описано със своите провали, отколкото със своите успехи. Много мили думи бяха казани за бежанците, но действията бяха отложени поне с две години. Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия бе нарушено, след като Русия очевидно бомбардира хуманитарен конвой на ООН, а сирийската армия започна нова офанзива срещу Алепо. Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун дори не успяваше да прикрие презрението си към световните лидери.

И въпреки това, с всичките си несъвършенства, ООН е образец да добре функционираща институция на фона на някои други световни организации. В чест на „седмицата на ООН“, тук представям Топ 5 на най-неефективните международни организации.

5. Евразийският икономически съюз

Един от признаците за устойчивостта на Европейския съюз е, че в най-трудните времена за Брюксел, регионалните конкуренти на ЕС не успяха да напреднат и да запълнят вакуума. На първо място това е Евразийският икономически съюз, любим проект на Владимир Путин, който до днес включва само четири държави освен Русия. Първият резултат от това членство бе обвързването на тези икономики към руската, която е в краткосрочна рецесия и дългосрочен упадък. Когато най-голямата ти реалистична надежда е дали Узбекистан ще се присъедини, тогава е време да преосмислиш целите си.

4. ОПЕК

В ерата на енергийната революция в Северна Америка, ОПЕК е нещо съвсем малко повече от познат бранд. Въпреки продължителните ниски цени на петрола, найните членки така и не успяват да постигнат съгласие за ограничаване на производството, което да намали предлагането и да повиши цените. Докато отношенията между Саудитска Арабия и Иран остават обтегнати – което вероятно е завинаги – нищо няма да излезе от всяко събиране, което изисква съгласието на двете страни. А и вече достатъчно много петрол се произвежда в страни извън ОПЕК, така че всяко ограничаване на добива само ще намали пазарния дял на ОПЕК. Спокойно, ОПЕК няма да ви изпие млякото.

3. БРИКС

Проблемът с БРИКС повече е в това какво не е, отколкото какво е: не е кохерентна организация. Първата версия на това съкращение се появи през 2001 година, за да назове инвестиционните възможности на възникващите пазари. Но днес този етикет вече означава все по-малко, защото икономиките на тези държави нямат нищо общо. Първоначалните членки - Бразилия, Русия, Индия и Китай, по някоя време добавиха Южна Африка и създадоха своя Банка за развитие. Но Китай вече се насочи към по-големи и по-добри банки за развитие. Лидерите от групата ще продължат да се срещат – даже това предстои следващия месец в Индия – но никой не очаква някакви резултати.

2. Меркосур

Създаден като търговска организация, Общият южноамерикански пазар също е раздирян от политически противоречия. Бразилия, Аржентина и Уругвай вмъкнаха Венецуела в организацията през 2002 година, когато Парагвай бе временно изваден. От тогава и Венецуела, и Меркосур пропадат. Миналата седмица други четири членки предложиха на Венецуела да бъде отнето ротационното председателство заради неспазване на човешките права и безредиците в страната. Венецуела твърди, че ще се справи с председателството, а в това време предложеното споразумение с ЕС отлежава. И не е само това – нито една от страните няма право да договаря собствени търговски споразумения, докато е част от групата. Днес този търговски пакт прилича повече на групово самоубийство.

1. Движението на необвързаните

Основано е като алтернатива на продължилото дълго противопоставяне Изток-Запад. Днес обаче не е ясно с какво точно тези държави отказват да се обвържат. Движението на необвързаните държави докуцука до своята поредна среща миналия уикенд във Венецуела. От над 100 членки на организацията само единици изпратиха държавните си лидери. Не знаем кой точно е бил там, защото Венецуела не е публикувала списъка с гостите. (Но пък се възползва от случая да открие нова статуя на Уго Чавес.) Президентите на Куба, Зимбабве и Палестина се появиха, но пък Индия пропусна и Нарендра Мори стана вторият индийски лидер, който някога е пропускал среща на необвързаните. Северна Корея обаче остава ентусиазиран член на организацията.

Мат Питърсън е директор „Стратегически инициативи“ в консултанстката компания Eurasia Group.