Странно нещо е животът. Лидер на крайнодясната унгарска партия "Йобик" се мести в Израел, защото взе, че откри, че има еврейски корени. За тези превратности на съдбата съобщава International Business Times. 34-годишният Чонад Сегеди, бивш водач на Йоббик, който беше обвиняван в неонацизъм, се готви да емигрира в Израел. Това се случва четири години, след като той напусна ксенфобската партия, след като разбра, че баба му е сред оцелелите от Холокост.

Сегеди, който преди беше познат със своите крайно екстремистки позиции и антисемитски изказвания, беше сред основателите на Унгарската гвардия. Те носят черни униформи като реминисценция на пронацистката партия, която управлява Унгария за известно време през Втората световна война и помага за изпращането на стотици хиляди евреи в газовите камери.

През 2012 г. той съобщава колко шокиран е да разбере, че баба му и той съответно са с еврейски произход и добавя: "Преди всичко разбрах, че Холокост наистина го е имало".

Набързо той изоставя крайнодясната идеология и прегръща юдаизма, като приема и еврейско име, посещава редовно синагогата, яде кашер и сега вече е предприел и последната крачка - ще се мести в Израел със семейството си.

"След кошмарите, които са преживели моите роднини в Холокоста, искам сега семейството ми и аз да бъдем част от позитивната мечта, която представлява Израел за нас", казва той пред в."Jerusalem Post".В новата си родина той обмисля да се присъедини към ционистка организация, която се бори срещу антисемитизма.