Прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев разпространи негова снимка с президента на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел по време на 71-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Не се съобщават допълнителни детайли за среща между държавните глави.

Вероятно това ще бъде последната среща между президентите на България и САЩ Росен Плевнелиев и Барак Обама. През януари и двамата ще напуснат постовете си – Плевнелиев реши да не се кандидатира за втори мандат, а Обама завършва втория си последен мандат.

По-късно в четвъртък местно време – през нощта срещу петък българско – Росен Плевнелиев ще произнесе последната си реч като президент пред Общото събрание

Снощи Росен Плевнелиев обяви, че ще насърчи националната дискусия по отношение на глобалните договорености за широкомащабните мигрантски и бежански потоци, по промените в климата и по Целите за устойчиво развитие до 2030 година.

„До края на 2016 г. трябва да бъде ясно как България ще адаптира своите дългосрочни цели и програми, за да е в синхрон със заложените глобални цели“, заяви държавният глава пред български медии в Ню Йорк.

Държавният глава припомни, че България вече планира дългосрочно и националният консенсус по развитието на страната ни до 2020 г. беше постигнат именно в Президентската институция.

България днес получава уважение и благодарност за принципната си позиция по отношение на миграционната криза, посочи още президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.

„Именно ние, българите, спазихме правилата на Дъблинското споразумение и на Споразумението от Шенген от самото начало на мигрантската криза. Още през 2014 г. ясно заявихме, че не виждаме противоречие между опазването на външните граници на Европейския съюз и спазването на човешките права“.

По време на дискусиите в рамките на Общия дебат на 71-вата сесия на ОС на ООН държавните и правителствени ръководители от цял свят са изразили загриженост от възобновяването на бойните действия в Сирия, обяви още държавният глава.

„Крайно време е всички да разберат, че решението на този конфликт не може повече да бъде отлагано и Съветът за сигурност трябва да поеме своята роля. Едно устойчиво решение може да мине единствено през Съвета за сигурност на ООН“, коментира още президентът Росен Плевнелиев.