Коалицията "Движение 21"- НДСВ", която издигна Татяна Дончева и Минчо Спасов за президент и вицепрезидент за вота на 6 ноември, ще се включи и в кампанията за референдума, който ще се проведе на същата дата. ЦИК обави регистрацията им по темата. 

Единственият въпрос, по който коалицията на Дончева и инициативният комитет на Слави Трифонов, предложил националното допитване, са на едно мнение обаче, е този за задължителното гласуване. По другите две теми - за въвеждане на пълна мажоритарна система и за намаляване на държавната субсидия за партиите до 1 лв. на подаден глас на парламентарни избори, Дончева и компания ще агитират да се гласува с "не".

„Подкрепяме въвеждането на задължително гласуване като средство, чрез което ще намалее относителната тежест на контролирания и купен вот. При липсата на адекватни мерки от страна на държавата за предотвратяване купуването на гласове, увеличаването на избирателната активност чрез въвеждането на задължително гласуване намалява въздействието на купените и контролирани гласове върху изборния резултат”, мотивират се от "Движение 21" - НДСВ.

За въвеждането на напълно мажоритарна система обаче от коалицията смятат, че това ще доведе до "още по-голям дефицит на представителност в политическата ни система поради голямата загуба на гласове".

"Възможно е една политическа партия да получи повече гласове в цялата страна и накрая да получи по-малък брой мандати. Мажоритарните системи ще добавят нов риск от манипулиране на изборния резултат – чрез районирането (промените в изборната география). По-ефективна мярка за отчитане на личните предпочитания на избирателите за определянето на изборния резултат е модифициране на пропорционалната избирателна система или въвеждане на смесена избирателна система.”

Със становището си и по този въпрост и по въпроса с намаляване на субсиите за партии, който може да доведе до процъфтяването на черни каси, Дончева застава в опозиция на тезите на Слави Трифонов и хората му. 

За разлика от "Движение 21 - НДСВ", от АБВ на Георги Първанов и обединението "Калфин за президент" се обявиха твърдо в подкрепа на иницииирания от Слави Трифонов референдум и ще агитират за вот "да" на всеки от трите въпроса - да се въведе ли мажоритарна избирателна систева, да се гласува ли задържително и да се намали ли държавната субсидия за партиите.

Има и още една политическа формация, която ще играе твърдо на страната на Слави в агитацията - "Съюз за Пловдив" на общинската съветничка Дани Каназирева, която преди години влезе в политиката от ГЕРБ, но след това напусна формацията. Регистрациите в ЦИК продължават.