„Не е заради загубата на Мал, Фил или Брайън. Имам предвид… всичко се променя, когато се случи нещо такова. Когато Бон почина, това ги промени. Всичко е различно, но не е това.“

Това са думите, с които Клиф Уилямс - басистът легенда на AC/DC, обявява в кратко интервю за официалния канал на бандата, че се пенсионира. Не че някой му вярва за причините от "олд-скуловете", коментиращи AC/DC с Аксел Роуз и единствения останал оригинален "атрибут" - Ангъс Йънг и неговите къси гащи.

"Вече съм готов да се оттегля от пътя, наистина…", казва примирено Клиф.

Той е роден на 14 декември през не съвсем скорошната 1949 г. И да - англичанин е, а не австралиец. Преди AC/DC се води, че е свирил в някакви две групи. Две... които никой не помни, защото нямат значение. За да покажат колко го обичат, но все пак че не е от "оригиналните", медиите го наричат с милото long-timer...

Клиф идва в бандата след съвсем скромен кастинг през 1977 г., когато Марк Евънс става поредният от "кораба на глупците", пропуснал да се увековечи с Ди-Си - такива вече има достатъчно. Ангъс между другото признава, че един от аргументите е бил, че "жените ще го харесат"...

Дебютният албум на Клиф е Powerage (и до днес негов любим, б.а.), макар че на пръв поглед в AC/DC присъствието на басиста е толкова "отличително", че спокойно можеше да е и Данчо Караджов.

Това обаче са пълни глупости - Клиф завинаги влиза в "пауър" ритъм секцията с Малкълм Йънг и Фил Ръд - или съответно Саймън Райт или Крис Слейд на барабаните...

Ето едно феноманелно Ди-Си с Фил Ръд (който от няколко години се бори с дрогата и опитва да не влезе в затвора), Малкълм (който не знае кой е заради деменция) и покойния Бон Скот.

Уилямс е известен най-вече с това, че не занимава слушателя със себе си, а осигурява "подложка" за изява на величията от бандата. Почти винаги в унисон с великия ритъм китарист и шеф на бандата - Малкълм.

През 1982 г. - само не се смейте - читателите на Kerrang! го избират за... най-добър басист на годината. Това му е и единствената титла след почти 40 години вярна служба в може би най-успялата рок група за всички времена.

Ето и прост експеримент: ако във всичкознаещия YouTube напишете: Cliff Williams bass solo, ще излезе всичко друго, но не и...  bass solo. Няма нито едно!

Дори в официалните клипове трябва да имате специален "забавител" и лупа, с които да успеете да откриете място, където побъркан монтажист е оставил кадри с Клиф.

"Това вече е друго животно", казва той днес за AC/DC

Ако няма да ревете, вижте тези последни мигове от кариерата му в тази наистина изключитена група - всичко свършва във Филаделфия, Пасадена. Някъде около 7-ата минута на видеото, когато Ангъс се сеща, че има и други на планетата...

И защо на толкова много хора им пука за някакъв си басист с 5 изсвирени фигури за 40 години?

С Клиф си отива може би последната част от магията... Остават само милионите. Остава Ангъс Йънг - разбира се, някогашното хлапе по шорти и ученическа чанта се е превърнало в плешивеещ дребен дядка, който просто не иска да спира. И е прав, щом има сили.

Остават сцените, които струват - чисто като железария, звук и осветление - по 1 млн долара всяка, и умопомрачителният им брой от 4 - които се редуват в различните градове на планетата, за да не губи бандата темпо. И кинти.

Между другото, преди години Клиф се пренася във Флорида, за да е близо до своя приятел Брайън Джонсън. И - ако случайно не знаете - дъщеря му е симпатичната (макар и скромна като постижения) моделка и актриса Ерин Лукас.