От 160-те млн. евро, които България ще получи от ЕС за справяне с бежанската криза, около 124 млн. евро ще отидат за охрана на границата, а около 35 млн. евро за справяне с бежанците, които вече са у нас. Това каза Филип Гунев, зам.-министър на вътрешните работи в кулоарите на парламента.

Преди дни от ЕК коментираха, че с тези пари правителството може да строи бежански лагери и да купува техника за наблюдение и транспорт, но не и да строи огради.

Най-голяма част от парите, които са предназначени за охрана на границата, ще отидат за различни видове техническо оборудване, автомобили, различни системи за наблюдение на границата. Около 5 млн. евро ще са за текуща издръжка на служители по границата.

Гунев обясни, че около 45 млн. са предвидени за разширяване на системите, които помагат за охраняване на границата. 36 млн. евро са предвидени за закупуване на кораб за "Гранична полиция".

Около 35 млн. евро са за допълнителни дейности, свързани с обгрижването на бежанците и нелегалните мигранти и за разширяването на центровете от затворен тип.

"От една страна са предвидени средства за допълнителен център за дирекция "Миграция". Там са центровете, в които се държат нелегалните мигранти и тези, които още не знаем какви са, преди те да бъдат върнати в страните на произход. Един такъв център допълнително е предвиден да бъде обособен. Други средства са за центъра в Пъстрогор, който също да бъде обособен като център от затворен тип", обясни Гунев.

Предвиждат се допълнителни средства за изграждане на три временни кризисни центъра, за които ще бъдат осигурени 500 фургона.

"България може да приеме във временните кризисни центрове още до 3000 бежанци", каза още Гунев.

Той допълни, че капацитетът на страната няма да бъде увеличен. По този начин общият ни капацитет ще бъде до 10 хил. души

"Поискахме пари от ЕК за изнасяне на един от центрове от София", каза още Гунев.

За тази цел ще отидат около 5 млн. евро. Гунев отказа да уточни дали става дума за центъра в "Овча купел" и препрати към Държавната агенция за бежанците.