Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Отново наближава празник, при който ще има т. нар. дълъг уикенд. Отново ще се извият километрични опашки към южните ни съседки, както и Софийското летище ще пращи по шевовете от хора, хващащи самолетите за туристически дестинации. И отново една камара „умници“ ще започнат да се тюхкат как българският туризъм умирал, защото българите тръгвали към чужбина.

След много спорове, които съм водил във фейсбук и форумите на интернет медии, след няколко написани от мен статии, подкрепени от статистически факти, разбрах, че май е „кауза пердута” усилието да се убедят някои „разбирачи” с претенции за знания в областта на туризма. Дори и когато това е подкрепено с неоспорима статистическа информация за броя нощувки, приходите от нощувки и какво ли още не.

„Умниците“ ще продължат с глупостите как туризмът у нас умирал, щото само еди-какви си туристи ходили там – те ги били видели с очите си.

Но пък аз съм видял и друго с очите си – опашките швейцарци по магистралите за Франция и Италия през почивните дни. Та реших да проверя колко, аджеба, швейцарци почиват в страната си, щом тя у нас се смята за еталон за високоразвит туризъм?

Факт 1: През 2014 година, швейцарският туризъм е генерирал приходи от 16 милиарда франка от чуждестранни туристи. В същото време, швейцарците са похарчили 15,7 милиарда франка навън.

Факт 2: От 22 милиона пътувания с пренощуване на швейцарците през 2013 година, само 8 милиона и 648 хиляди са в Швейцария. Тоест, швейцарецът на всяко пътуване с пренощуване в Швейцария, избира да направи две такива в чужбина.

Факт 3: Пътуванията на швейцарците в чужбина са с много повече нощувки средно, отколкото пътуванията им в Швейцария. Пътуванията с 4 или повече нощувки са 65% от тези зад граница спрямо само 35% от тези в собствената им държава.

Факт 4: Над 2/3 от всички пътувания на швейцарците с цел туризъм са в чужбина.

Или да обобщим всички факти накратко, използвайки логиката на някои наши „умници“: Швейцарците просто не почиват в Швейцария.

По същата логика на същите хора, швейцарският туризъм отдавна е умрял, в криза, унищожен, разсипан, трагичен и достоен за презрение.

Ама вЕрно ли? :)

*В заглавието е използвана стилистиката на „умниците“. Данните за Швейцария са от http://www.swisstourfed.ch/files/infothek/Vademecum/2015/STiZ_2014_en.pdf

Коментари

 's picture

Kruger

Все пак

В Швейцария няма морски курорти. Нормално е да ходят във Франция и Италия. Ако изходим от презумпцията, че и България вече няма морски курорти, тогава сравнението е ОК.
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Открийте логическата грешка в "разсъжденията"

на агент Камен, най-големият либертарианец, който някога е ял от държавната копанка: 1. 2/3 от туристическите ескапади на швейцарците не са в Швейцария 2. Българите не почиват в България следва Българската туристическа индустрия е като швейцарската. И един въпрос. Камене, бил ли си на "туризъм" в Италия и Франция и забелязал ли си фрапиращи разлики като тия между България и, да кажем, Гърция или Турция? Май не.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Като гледам двата коментара,

поредната глупост на ибрикчията на Цеко е вече разбита на пух и прах теоретично и емпирично и няма какво да се добави.
 's picture

Vladimir Karolev

А Германия?

Топ дестинацията за швейцарските туристи не е Франция или Италия, а Германия :) Швейцарците годишно правят 3000 пътувания в Германия спрямо по 2000 в Франция и Италия. Може ли тролчетата да ми обяснят, как по тяхната логика швейцарецът отива да почива на море в Германия? Не е леко да си прост трол.
 's picture

Vladimir Karolev

мерни единици

горните са в хиляди (т.е. 3 млн, 2 млн), по данни на OECD
 's picture

Kruger

Айде моля без обиди

За Франция и Италия, опашките и сравнението с тях , сте писал Вие. Прочетете си статията. Иначе има различни видове туризъм. Някакви показателни данни, които биха били сравними с нашата ситуация, са швейцарците които отиват (задръствайки пътищата) на зимен туризъм извън Швейцария. Имате ли такива, че изобщо не ми се губи време с тази история, за разлика, изглежда, от Вас?
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Горкият Камен

Той дори не е разбрал къде бърка :) Да пишеш анализи, троле, не е като да пишеш доноси до ВКР-то. С доносите може и да си бил в час, но в анализите не те бива особено.
 's picture

gopeto

Милиционера си е милиционер

От милиционер не можеш да чуеш или прочетеш нещо, което да има общо с истината или разума. Българският туризъм го няма заради такива, като агент Камен, които мислят единствено за джоба си и не признават никакви права на клиентите. В Швейцария никой хотелиер и собственик на заведение не се интересува дали си швейцарец или не си. Швейцареца, като има достатъчно пари може да реши да преспи дори в хотел в собствения си град, докато българина види ли се с пари не стъпва на морето или в Банско.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Агент Влади

писа тая глупост за Германия, писа, па като разбра, че е написал глупост и че фейсбук статуса му показва точно обратното на това, което иска да покаже и се изпари. Много сте глупави либертарианците-чорбари на Лукарски, много. То затова ви се наложи да се върнете и да се накрадете в България, на запад не ви стигна акъла да пробиете. Юпита, брат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.