Жителите на кв. "Люлин"  в София излизат днес на протест срщеу застрояването, съобщи бТВ. Миналата седмица подобен протест бе организиран в кв. "Младост".

Хората в "Люлин"  са недоволни от подготвяния подробен устройствен план (ПУП) на квартала и от опасността да бъдат застроени зелени площи и да бъде изграден нов голям пътен възел.

Дарина Николаева, която е един от организаторите на протеста, обясни, че жителите на квартала искат запазване на зелените площи, планомерно развитие на жизнената среда и съобразяването на плана с живота на хората.

"Не сме против изграждането на инфраструктурата, напротив, но това не трябва да се прави  стихийно, а да има планомерно и концептуално развитие на средата", обясни Николаева.

Друг жител на квартала, Светла Йорданова коментира, че пътният възел ще разцепи "Люлин" на две, а това ще повиши нивото на прахови частици във въздуха и ще застраши безопасността на децата.

Според кмета на район "Люлин" Милко Младенов обаче зелени площи няма да се застрояват. Подробното устройствено планиране е в процедура, не е влязло в сила, но е минало обществено обсъждане, обясни той.  Младенов показа и самия ПУПq като посочи, че се планира в квартала да има голям парк. Кметът предположи, че ще има минимум още едно обществено обсъждане.

"Много от възраженията са основателни, мисля, че ще бъдат разгледани от експертите и ще бъдат нанесени корекции по плана", каза Младенов.