Пет взривни устройства са открити в раница на жп гара в Ню Джърси, предаде АП. Едно от тях избухна, докато сапьори се опитваха да го обезвредят. За щастие никой не е пострадал. 

Взривът стана само ден след експлозията в нюйоркския район Манхатън, която рани 29 души.

Новият инцидент е бил в градчето Елизабет, щата Ню Джърси. Двама мъже се обадили в полицията около 20,30 часа в неделя местно време (3,30 часа днес българско) и съобщили, че от захвърлена на гарата раница стърчи тръба, свързана с кабели.

Веднага били изпратени сапьори. Те насочили робот към раницата. Точно когато машината се приближила, един от петте експлозива избухнал.

По-късно стана ясно, че в Елизабет живее афганистанецът Ахмад Хан Рахами. Властите в Ню Йорк днес го обявиха за издирване заради взрива в Манхатън от събота. Не е ясно обаче дали той е свързан с намерената на местната гара раница с експлозиви.

САЩ са под тревога заради серия вздривове и нападение с нож.

Часове след експлозията в Манхатън в неделя в Ню Йорк бе намерена самоделна бомба от тенджера под налягане, стар мобилен телефон, използван като часовников механизъм, и коледно осветление за детонатор. Същото устройство със сачми за шрапнели се взриви на няколко преки от неизбухналата бомба.

Експлозивът е танерит – смес от амониева селитра и алуминиев прах, която се използва за зареждане на избухващи мишени на стрелбища. Двете съставки се продават свободно, а танеритът рядко е използват за самоделни бомби в САЩ. От тенджера под налягане бе направена бомбата на Бостънския маратон през 2013 г., като инструкциите бяха от сайт на "Ал Кайда".

Пак в недела нападател рани с нож 8 души в търговсдки център в град Сейнт Клауд, щата Минесота. Той Бе застрелян от полицай. По-късно агенция "Амак", свързана с "Даеш" ("Ислямска държава"), съобщи, че нападателят е боец на джихадистката групировка. Той нападал граждани на страни от международната коалиция, атакуваща "Даеш" в Сирия.