"Лютви Местан би бил достоен президент на Република България." Това  каза зам.-председателят на ДОСТ Хюсеин Хафъзов пред Нова тв на въпрос дали лидерът ще е кандидатът на движението. Хафъзов обаче отрече да има взето решение - просто вчера Националният съвет е направил "актуален анализ на политическата ситуация" и каква е готовността на ДОСТ да участав в изборите.

Взето е решение да се делигират права от НС към Изпълнителния съвет да се номинира кандидат-президент.

"Не се е взимало решение Местан да бъде издигнат, но имаме такава готовност, защото имаме самочувствието, че председателят на партията би бил един достоен президент", каза Хафъзов.

Той каза, че са напълно сериозни, а статистиките, че председателят на партията им е сред най-неодобряваните български политици, е манипулативна.

Президентът трябва да бъде продчертано евроатлантик - уверявам ви, а и вие нямате съмнения, че г-н Местан отговаря на профила, заяви Хафъзов. Запитан - очаква ли да се потвърдят слуховете, че ДПС може да номинира почетния с председател Ахмед Доган, Хафъзов даде за пример, че Движението излъчва разнопосочни и противоречащи си послания.

"А относно г-н Доган – аз гледам на това доста шеговито. Това е една интересна теза, която е почти невъзможна. Ако наистина подходят по този начин и номинират г-н Доган, това показва само едно – че страхът от ДОСТ е много голям и че се опитват по някакъв начин да показват сила и мощ. Представете си президент г-н Доган, вицепрезидент Делян Пеевски и нито един от тях не може да пътува до съседна съюзническа страна – Република Турция", каза Хафъзов.