Едва една трета от превозваните от румънския ТИР 205 прасета са оцелели при катастрофата вчера, съобщи БГНЕС.

Днес е последвала безпрецедентна акция по изваждането на мъртвите животни от обърналия се камион. Акцията е започнала в 11.45 ч. днес, а "черната" работа свършили петима роми от Симитли, на които румънците обещали по 25 евро.

На местопроизшествието днес пристигнали румънци - представители на фирмата, превозвала 205-те прасета за Албания през Гърция. След преговори с полицията и ветеринарите, те отказали да извадят мъртвите прасета от катастрофиралия ТИР, въпреки, че им били осигурени защитни костюми и маски.

Тогава фермерът от Симитли Тони Манов, пише БГНЕС, довел “петима роми, все млади момчета”. Те се съгласили да извадят мъртвите прасета за общо 250 лева.

“След като нахлузиха защитните костюми започна изваждането на мъртвите животни. Вчера след обяд от екарисажа във Варна са заявени два специализирани автомобила за превоз на мъртви животни, в 8 ч. днес те бяха в дефилето. На тях са натоварени 23 умрели прасета, намиращи се край катастрофиралия товарен автомобил. Ромите от Симитли прибавиха вътре още две - едното беше в реката, другото край камиона”, пише в репортажа на агенцията.

На пристигналия за претоварване румънски друг автомобил били натоварени останалите осем живи прасета. Печалната равносметка е 125 убити при катастрофата, 50-ина останали живи и налице, около 30 се водят изчезнали, а всъщност голяма част от тях са били отмъкнати - от разкъсаната обшивка на покрива докато пристигне полицията и прекрати кражбата, от разбягалите се по пътя и от нагазилите във водите на Струма.

В 11.08 вчера ТИР „Скания” навлиза с несъобразена скорост в острия десен завой на входа на дефилето откъм Симитли и се преобръща на лявата си страна. По чудо в този момент не е имало насрещно движещи се автомобили. Заради високата скорост товарният автомобил навлиза в насрещната лента, къса над 20 метра от предпазната ограда и се преобръща. При това превозваните десетки прасета се изсипват на Е-79 през разкъсаната метална обшивка на тавана.