Българската икономика ще расте по-бързо от очакваното, смята Международният валутен фонд (МВФ), ревизирайки прогнозата си за растеж на родната икономика до 3% от БВП на страната, спрямо очакваните 2,3%. Тази информация съобщи ръководителят на редовната мисия на Фонда у нас Реза Бaкир на среща с премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на МС.

На срещата са участвали още финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев. Били обсъдени и основни макроикономически прогзони и политики за растеж. 

Експертите на МВФ високо оценили БНБ за проведената оценка на активите на банките в България, както и проведените стрестестове на търговските банки у нас. По думите на Бакир, това показвало, че финансовата ни система е стабилна и сигурна, а регулаторите на банките работели спрямо най-високите международни критерии.

Борисов пък посочил, че след банковата криза преди две години неговият втори кабинет не само осигурил средствата за преодоляване на последиците от фалита на четвъртата по големина банка в България, но и предприе всички необходими законодателни и организационни мерки, за да бъде стабилизирана системата и да не се допускат подобни кризи в бъдеще.

Участниците в срещата се съгласили още, че дефицитът в края на годината за бюджета ще е по-нисък от очакваното.

"Това се дължи най-вече на значително увеличените приходи, които с натрупване спрямо началото на мандата на правителството на Бойко Борисов преди близо две години, са нараснали с над 2 млрд. лева“, поосочва министър Горанов.

Реза Бакир обаче е споменал и ключовете рискове за развитието на българската икономика - влошаващата се демографска картина и големите икономически и социални дисбаланси между отделните региони в страната.