НАШ ПРАТЕНИК В СТРАСБУРГ

Европейският съюз не е застрашен от излизането на Великобритания. Той не е във върхова форма и изживява екзистенциална криза, поради което трябва да си върне уважението към нациите, да слуша гражданите си и да стане по-социален.

Това заяви днес пред депутатите в Европейския парлламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във втората си годишна реч за състоянието на Съюза.

Освен след шока от "Брекзит", той я произнася в разгара на миграционната криза, която разедини държавите-членки, тревогата от тероризма и геополитическите заплахи и от ефектите на глобализацията, свързани със споразуменията за свободна търговия и инвестиции, които ЕС иска да финализира със САЩ и Канада.

Мнозина приемат речта като пряко обръщение към държавните и правителствените ръководители на 27-те, които ще се съберат в Братислава вдруги ден, за да умуват какво да правят с ЕС и предизвикателствата пред него след британското напускане.

Юнкер обяви "положителен дневен ред за Европа" от конкретни действия в полза на гражданите ѝ през идните 12 месеца, които включват защита на стоманодобива от китайския дъмпинг, защита на цените на млекопроизводителите и безплатен интернет навсякъде в ЕС до 2020 година.

Той предложи и да удвои размера на Европейския фонд за стратегически инвестиции до 630 милиарда евро до 2022 година, както и Европейският съюз да създаде своя самостоятелен отбранителен капацитет съгласно с предвиденото в неговия договор, а върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини да стане европейски външен министър .

Специален пасаж в речта си Юнкер посвети на опазването на външните граници на ЕС и изрично поиска допълнителна кадрова и техническа помощ за охрана на външните граници на България.

Преди година Юнкер каза в първата си реч за състоянието на Съюза в Страсбург, че в него има малко Европа и в Европа има малко съюз.

"Една година по-късно това заключение продължава да важи. Въпреки постигнатите успехи ЕС не е във върхова форма", каза Юнкер. "ЕС има да се справя с екзистенциална криза".

Той посочи, че областите, в които европейците са разединени, и по-голям от броя на тези, в които са сплотени.

"Европейската интеграция не може да бъде в ущърб на нациите", заяви председателят. "Насилственото развитие не е инструмент. Комисията няма намерение да внесе уравниловка му държавите-членки"

"Европа не е на път  да се одържави, Европа никога не трябва да бъде единна държава",  подчерта той в очевиден отговор на страховете предизвикали вота за Брекзит.

Отбелязвайки създадените нови работни места, председателят подчерта, че 

"социалната несправедливост продължава да съществува. Европа не е достатъчно социална. Това трябва да променим", каза той.

Пакта за стабилност и растеж, коийто слага тавани на публичните дългове и дефицити, има ефект, отбеляза Юнкер, предупреждавайки, че неговите правила не бива да се огъват и да го да "превръщат в пакт за гъвкавост".

"Той трябва да се прилага интелигентно,  така че нито да спира нито да пречи на растежа", каза той.

Международните партньори на ЕС се питат дали Брекзит е началото на разпада на ЕС, каза Юнкер.

"ЕС уважава и дълбоко съжалява за решението на Великобритания, но ЕС не е застрашен от това" посочи той.

Той повтори призива си към британското правителство да подаде колкото може по-скоро официалното заявления за напускане на ЕС съгласно член 50 от неговия договор. Това по думите му е нужно, "за да спре нарастващата несигурност и съюзът да уточни отношенията си с Великобритания, които трябва да останат приятелски".

"Във вътрешния пазар може да участва само онзи, който уважава социалните права", каза в предупреждение към Обединеното кралство Юнкер.

Той заяви, че положителният дневен ред, който предлага, съдържа конкретни действия през идните 12 месеца, които трябва да премахнат 

разделението между изтока и запада в ЕС и да върнат доверието на гражданите му в него.

"Европа трябва да запази своя начин на живот, да слуша гражданите си и да се грижи за тях", каза Юнкер. "Европа е социална пазарна икономика без социален дъмпинг".

Той обеща ЕС да защитава стоманодобива от китайската конкуренция, както и интересите на фермерите, страдащи от ниските изкупни цени на продукцията им.

"Няма да приема млякото да бъде по-евтино от водата", декларира председателят на Комисията.

Комисията предлага реформа на телекомуникационните пазари в Европа, които да създадат условия за привличане на инвестиции. Европа до 2025 година да има мобилна съобщителна мрежа пето поколение (5Г), каза Юнкер. 

"Предлагаме всяко село, всеки град в Европа да има безплатен интернет и това да стане до 2020 година", посочи той.

"Европа, която защитава, трябва да се отбранява"

 Това беше една от ключовите фрази в речта му.

"Ако искаме да расте влиянието ни в света, очевидно е, че само заедно можем да бъдем непреодолими", каза председателят.

Той поиска Могерини, която досега има само представителни и координиращи функции и председателства съветите на външните министри на 28-те, "да стане един истински външен министър на Европа".

Юнкер отправи призив ЕС да разработи европейска стратегия за Сирия.

"Европа не може единствено да зависи от военния капацитет на държавиге-членки, всички заедно трябва да защитаваме интересите си", каза Юнкер. "Необходимо е да създадем единен генерален щаб в ЕС...Също така трябва да изградим общи военни ресурси, допълнително към това, което предлага НАТО. Това не трябва да се отразява на трансатлантическата солидарност".

"Ще предложим до края на годината да направим общ европейски отбранителен фонд", каза той.

ЕС може да се възползва възможността за т.нар. "структурираното сътрудничестно" в Лисабонския договор, което позволява на желаещите държави да си поставят общи задачи и да създадат общи способности в отбраната.

Като стъпка срещу миграционната криза Юнкер обяви още инвестиционен план за Африка от 44 милиарда евро.

"Ще защитаваме нашите граници с новата Европейска гранична и брегова охрана. Искам да видя отще най-малко 200 допълнителни граничари и 50 допълнителни автомобила разположени на външните български граници от откомври", подчерта той.

Словота на Юнкер срещна традиционната подкрепа от проевропейските партии, които гласуваха за Комисията му преди година и половина - Европейската народна партия, Соцоилистите и демократите, Алианса на либералите и демократите за Европа.  

Преди речта си Юнкер поздрави галантно Федерика Могерини, която също бе в залата, за да чуе посланията на председателя на ЕК.

Европейските консеватори и реформисти, чийто лидер Сайед Камал, гласува за Брекзит, се обявиха да радикална реформа на ЕС, защото в сегашния си вид той би довел на власт крайните антиевропейски популисти в ключови държави.

Техните представители се изказаха с обичайния сакразъм към евроинституциите. Найджъл Фараж, лидер на групата на британските еврофоби, призна ЕС да си признае грешките довели да Брекзит и да назначи за преговарящ с Великобритания някой, който я обича.

Марин Льо Пен, лидерка на френския крайнодесен Национален фронт определи речта на Юнкер като "погребално слово за ЕС".

Тя заяви, че по британски пример, би организирала референдум и Франция да напусне ЕС.

По думите ѝ той пази гражданите от демокрацията, а те най-добрата защита за тях осигурява националната общност.