Съюзът за стопанска инициатива с председател Мирослав Найденов, бивш земеделски министър, ще дава икономически съвети на правителството.

Министерският съвет реши да включи бизнес организацията в консултативния орган, наречен Национален икономически съвет. Това става само седмица, след като другите 4 големи работодателски съюза поискаха изключването на съвета от Тристранката и поставиха под съмнение признаването му за национално представителен.

Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), заяви тогава, че ако ССИ остане в тристранния съвет, правителството ще трябва да си води разговорите само с тях.

Основната мисия на Националния икономически съвет е да консултира правителството по общото развитие на страната, да разработва и предлага мерки за насърчаване на инвестиционната дейност и иновациите.

Начело на органа е министърът на икономиката, а в нея влизат председателите на националните работодателски организации, зам.-министри от различни ведомства, шефове на парламентарни групи и комисии. Бизнесът в момента е представен от Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, Сашо Дончев (БСК), Васил Велев (АИКБ) и Цветан Симеонов (БТПП). След днешното решение на правителството към групата ще се присъедини и Мирослав Найденов.

Включването на Съюза за стопанска инициатива в икономическия съвет е заради признаването на ССИ за национално представителна организация за срок от четири години, се казва в мотивите на Министерския съвет.

Съюзът за стопанска инициатива се свързва с Алексей Петров, който преди години беше председател. Организацията е била оглавявана и от Стефан Софиянски, бивш шеф на застрахователната компания „Лев инс“, също свързвана с Алексей Петров.