Осъди ли в парламента пеещия паметник на ген. Иван Колев министърът на културата Вежди Рашидов - това се пита културният сайт "Площад Славейков". На въпрос от депутати дали държавата се готви да възобнови и ремонтира паметника на Бузлуджа, Рашидов напомни случаи, в които "самодейци, които не са засадили едно дърво“, са имали критики по ремонта на Ларгото в София.

А след това добави:

„Да направим експертни комисии, да спрем самодейността в държавата, защото утре ще видим паметник, който ни псува на майка. Художествените качества не могат да се определят нито от случайни хора, нито от политици - да се пазим от кича.“

Конкретно по темата с Бузлуджа Рашидов обясни, че министерството му няма намерения за реставрация на „летящата чиния“. Той каза, че монументът няма статут на паметник на културата, съответно държавата не смята да финансира ремонта му.

Рашидов заяви, че въпросът му се задава, защото „едно младо момиче“ искало да подобри архитектурата на паметника, но според него това не е правилно при жив архитект и при готова архитектурна даденост.

Апелирам като купуват паметници на културата да внимават, защото не могат да ги променят – каза Рашидов по повод прословутата продажба на Царските конюшни. – Докато съм министър, ще държа българските паметници да бъдат запазени, това е моята мисия. Не може да разрушим държавата, аз съм на този принцип.“

"Площад Славейков"