БРЮКСЕЛ—Фирма в състава на руския газов проект „Южен поток“ днес се оплака, че Европейската комисия я дискриминира.

В съобщение за печата, разпространено в Брюксел „Южен поток транспорт“ заяви, че Брюксел се опитва да наложи на проекта в България изисквания, от които други подобни в Европа са били пощадени.

В сряда Европейската комисия препоръча на държавите-членки да замразят „Южен поток“, докато двустранните споразумения по него не бъдат съобразени с европейските пазарни правила в енергетиката, т.нар. Трети енергиен пакет.

Те изискват разделяне на проиводството от  преноса на енергия, равен достъп на всички доставчици до инфраструктурата и това тя да има независим управител. Държавните и правителствените ръководители от ЕС ще разсъждават през юни върху предложената от Комисията Стратегия за енергийна сигурност на съюза, част от която е цитираната препоръка.

„Европейската комисия инсинуира, че „Южен поток“ няма да съответства на  законодателството на ЕС“, заявява  компанията в съобщението си за печата. „От името на „Южен поток транспорт“ бихме желали да подчертаем, че офшорните (подводните – б.а.) тръбопроводи, които внасят газ в ЕС от трети страни, без да са част от вътрешния газов пазар на ЕС, не попадат в обсега на Третия енергиен пакет.“

Според фирмата оттук не е необходимо тя да кандидатства за изключения от изискванията на пакета. 

„Европейската комисия е валидирала този подход за няколко офшорни газопровода, включително „Зелен поток“, който свързва Либия с Италия, Магребският газопровод, който свързва Алжир през Мароко с Испания, Транссредиземноморския газопровод, който пренася газ от Алжир през Тунис до Италия, запланувания тръбопровод „Галси“, който ще свърже Алжир с Италия. „Южен поток“ не е различен в това отношение“, се казва в съобщението.

То припомня, че Европейската комисия наблюдава измененията в българския закон за енергетиката. Според  „Южен поток транспорт“ те потвърждават, че офшорните газопроводи не са част от преносната мрежа на ЕС и са извън действието на Третия енергиеп пакет.

„Изглежда, че избирателно прилагане на газовата директива на ЕС би нарушило принципа на еднакво третиране“, се казва в прессъобщението.

Комисията обаче заяви отдавна, че не може да приеме двукилометровата отсечка до първия терминал на българска земя край Варна за „офшорна“ и следователно за изключена от обсега на европейското право.