Членът на ръководството на БСП Бриго Аспарухов изрази пред бТВ очаквания, че избирателите на АБВ ще подкрепят кандидат-президента на БСП Румен Радев. Той изтъкна, че вратата за партията на Георги Първанов все още била отворена.

"След раздялата с АБВ се наложи да направим опит за една по-широка подкрепа. Това означава инициативен комитет. Това означва отворена врата за АБВ. Ръководството на АБВ може да говори всичко, но избирателите на АБВ ще подкрепят левия кандидат, и на първи тур, и на втори тур", каза Аспарухов.

Според него раздялата с АБВ за президентския вот не била трудна.

"Ние добронамерено тръгнахме да обединяваме лявото. В разговорите пролича от страна на АБВ известен стремеж да извлекат полза", каза Аспарухов.

Той определи ген. Радев като "една приятна изненада с широка обща култура".

"Явно процесите в Европа, на Балканите и на света са му познати. Ще се справи много добре", убеден е Аспарухов.

От днес БСП започва да решава въпроса кой да е вицепрезидент.

"От днес започва да се решава въпросът за вицепрезидента. Днес ще обсъждаме тази тема. Има номинации. Посочени са няколко имена. Трябва да е политическо лице, добре познато, с опит в Европа", каза Аспарухов.

Според неофициална информация фаворит за поста е евродепутатът Илияна Йотова.

"Това е нашият Бойко, неговите приказки са класика. Нямам спомен да съм изчезнал. Аз пак съм тук, а той ако изчезне, ще изчезне завинаги. Ако не се кандидатира за президент сега, след 5 години я камилата, я камиларя. Избрали сме ген. Радев. Ще видим дали това е добре или не. Не виждам след 5 години никакъв шанс за него. Бойко, ако е мъж, да излезе на терена за битката за президент".

Това каза Аспарухов, коментирайки изявления на премиера Бойко Борисов. Според него изборът на ГЕРБ за кандидат-президент е между председателя на парламента Цецка Цачева и кмета на София Йорданка Фандъкова. 

"Аз съм за Цачева", заяви Аспарухов.

Той коментира и последното посещение на премиера Бойко Борисов в Турция. Според Аспарухов това посещение на пръв поглед е било полезно. Но неусетно той се е превърнал в посредник и е бил използван от президента Реджеп Ердоган да предаде на Европа неговата позиция.

"Опитът на Борисов беше правилен да реши този проблем. Това, което ме успокоява е, че Турция започна една акция в Сирия, разчиства една зона и може би в тази зона ще бъдат настанени тези мигранти. Ако това е целта на Ердоган, ще бъде добре и за България", каза Аспарухов.