Премиерът Бойко Борисов оцени високо новия паметник на ген. Иван Колев в Добрич, който бе открит днес в негово присъствие. Скулптурата е дело на Александър Хайтов, творецът зад светещите паметници на цар Самуил в София и цар Иван Срацимир във Видин, чиито фосфоресциращи очи бяха широко коментира тема в обществото.

Последното творение на Хайтов също използва високите технологии - при засичане на движение пред паметника, от него започва да се чува запис на стария български химн "Шуми Марица".

"Големи поздравления за скулптурата, толкова жив и хубав паметник отдавна не си спомням да съм виждал, той е уникален", коментира премиерът.

Той обаче отказа да коментира музикалните дадености на монумента:

"По тази тема има професори, академици, експерти - те да говорят. Аз, което виждам, е един прекрасен паметник на един човек, който е оставил трайна диря в уменията на кавалеристите навремето", каза Борисов.

Премиерът обаче не преряза лентичката. Тази чест бе на външния министър Даниел Митов, военния Николай Ненчев и лидера на НФСБ Валери Симеонов, който е дарил 100 хил. лв. лични пари за създаването на скулптурата.

Валери Симеонов, Даниел Митов и Николай Ненчев заедно прерязват лентата на паметника.

Борисов не пропусна да поздрави друг "патриот", присъстващ на откриването - лидера на "Атака" Волен Сидеров.