ЦИК вече съобщи от кога започва да приема документи за регистрация на партиите, коалициите и инициативните комитети, които ще участват в изборите за президент и вицепрезидент. Все още обаче не е ясно от кога ще започне и приемането на документите за участие в информационно разяснителната кампания за референдума, иницииран от екипа на Слави Трифонов. Той ще се проведе в същия ден с вота - 6 ноевмри.

Документите за президентския вот ще започват да се приемат от 9.00 ч. на 12 септември в сградата на Народното събрания на пл. "Княз Александър I" в София (бившия партиен дом). Приемането на документите ще се извършва всеки ден от 9.00 ч. до 17.00 ч. Крайният срок за регистрация на партия или коалиция е 17.00 ч. на 21 септември. Крайният срок за подаване на документи за промени в състава на коалиция е 17.00 ч. на 1 октомври 2016 г.

От  9.00 ч. на 12 септември започва и приемането на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за президент и вицепрезидент, а крайният срок за тях е 17.00 ч. на 26 септември.

Документи за регистрация на кандидати за президент и вицепрезидент ще се приемат всеки ден от 19 септември от 9,00 ч. до 17,00 ч.. Крайният срок е 17,00 ч. на 4 октомври.

Единственото, което e ясно към момента по отношение на референдума е, че партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК за участие в изборите за президент и вицепрезидент ще подават заявление пред ЦИК, че желаят да ползват регистрацията си при произвеждането на национален референдум. Знае се също така, че срокът за регистрация за участие в кампанията за референдума изтича в 17.00 ч. на 26 септември.

Пред Клуб Z говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че другата седмица комисията ще гласува окончателно всички изборни книжа, свързани с референдума. Той каза, че веднага след това ще започне и приемането на документите на онези, които ще участват в кампанията. Всяка една партия или организация ще трябва да заяви дали е "за" или е "против" по всеки един от трите въпроса.

На референдума гражданите ще трябва да се произнесат по следните теми:

 - Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура

 - Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите

- Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори