Правителството размразява строежа на язовир „Луда Яна“ до Панагюрище. Регионалният министър Лиляна Павлова подписа договор за изграждането му с консорциума „Щрабаг – Станилов“.

Първата копка на водното съоръжение е направена през 1986 г. и строителството прекъсва през 2000 г. с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения, съобщи Павлова. След изследване на геоложкия и сеизмоложки риск е установено, че изградената стена отговаря на всички изисквания за здравина и качество и може да бъде надградена, но останалите съоръжения ще бъдат разрушени и изградени наново.

„Луда Яна“ ще доставя чиста питейна вода до 45 000 души, както в община Панагюрище, така и в други селища от област Пазарджик. Сега градът се снабдява от стар 42-километров водопровод и 5 помпени станции, които често аварират.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки отбеляза, че за последните 8 години заради безводието са обвявани няколко бедствени положения.

Проектът е на стойност 56 млн.лв., осигурени от Световната банка и държавния бюджет по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м., а стената му ще е висока 50 м. По план строителството ще продължи 900 дни, като прогнозите са завиряването да започне през пролетта на 2019 г.

Ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. По време на строителството ще бъдат разкрити 350 работни места, а след завършване на обекта ще има 30 постоянни служители.

За последната година и половина това е втори язовир за питейно водоснабдяване, по който се започва работа. В момента върви строителството на яз. „Пловдивци“ в община Рудозем, чието завършване се очаква догодина. До дни ще бъде подписан и договор за ремонт на стената на яз. „Студена“, който водоснабдява Перник.