Български филм и българска актриса спечелиха големи награди на II-рия международен кинофестивал за мотивационно кино Bridge of Arts в Ростов на Дон, Русия, съобщи сайтът "Блокнот".

Актрисата е Яна Маринова, с приз за "най-добра женска роля", а филмът, със специалната награда на журито, е "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" на Иглика Трифонова.

Маринова е наградена за ролята си на учителка във филма на режисьора Михаил Комитов „11а“. Там тя е бивша участничка в танцови конкурси и неопитен педагог, назначена за учителка в елитно училище. Сблъсквайки се с недоверието на колегите си и своенравните ученици, тя скоро разбира, че стандартните прийоми в преподавателската работа не дават резултат. Прилагайки новаторски методи и проявявайки неподправен интерес към учениците, героинята на Маринова овладява положението. И точно в този момент, по законите на жанра, получава предложение за създаване на собствена танцова школа.

Филмът на Трифонова е историческа драма, оценена вече и на международните кинофестивали в Триест и София. В него се разказва за съдебния процес срещу участника в босненската война Милорад Кръстич, който се превръща в сблъсък на двама амбициозни юристи. Адвокатът почти успява да докаже невинността на подсъдимия, докато уверената в неговата вина прокурорка не призовава като свидетел един от подчинените на Кръстич войници – млад човек, пожелал да свидетелства срещу командира си. И процесът се превръща в драма, в която всеки участник трябва да направи своя избор.

Като най-добър режисьор е бил награден Микеле Плачидо за филма "Избор", който посочил, че подобни фестивали помагат за оцеляването и развитието на националните кинематографии в условията на глобализираната киноиндустрия.