Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българската кандидатка за шеф на ООН се върна на първоначалния си резултат в третото поредно гласуване в Съвета за сигурност, съобщиха източници на Клуб Z. На първо място продължава да е бившият португалски премиер Антонио Гутереш. Ето и резултатите от гласуването - подредени съответно "насърчавам", "не", "нямам мнение"

Антонио Гутереш: 11-3-1
Мирослав Лайчак: 9-5-1
Ирина Бокова: 7-5-3
Вук Йеремич: 7-5-3
Сусана Малкора: 7-7-1

Сърджан Керим: 6-7-2
Хелън Кларк: 6-8-1
Данило Тюрк: 5-6-4
Наталия Герман: 2-12-1
Кристиана Фигерес: 2-12-1

Бързият анализ показва, че българката не е прибавила гласове, а двама от негативните са станали "без мнение".  Двете постоянни членки  - Великобритания и САЩ, продължават да бъдат против.

След първите две гласувания в Съвета за сигурност на първо място за избор на нов генерален секретар бе  Антонио Гутереш. До 2015 година той бе Върховен комисар на ООН за бежанците. Въпреки че много се говори в публичното пространство, че наследник на Бан Ки Мун вероятно ще е жена, и вторият след Гутереш беше мъж - бившият словенски президент Данило Тюрк се класира при първия кръг от гласуването, а на втория застана бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич. Сега преднина е набрал Лайчак. Ирина Бокова бе на трето и пето място на първите два тура.

Изборът на генерален секретар на ООН става при закрити врата с гласовете на членовете на Съвета за сигурност на Световната организация. Те пускат бюлетина с "подкрепям", "не подкрепям" и "въздържал се". За да бъде одобрен кандидатът, трябва да няма нито един глас "не подкрепям". А Лондон вече твърдо заяви, че по никакъв начин няма да даде глас на Бокова. Резултатът от вота се съобщава само на посланика на съответната страна. Общо 15 души гласуват - толкова са страните, представени в Съвета за сигурност. Мандатът на Бан Ки Мун изтича на 31 декември т.г. 

Ето как беше разпределението на бюлетините във втория тур:

Антониу Гутереш - 11-2-2

Вук Йеремич - 8-4-3

Сусана Малкора (Аржентина) - 8-6-1

Данило Тюрк - 7-5-3

Ирина Бокова - 7-7-1

Сърджан Керим (Македония) 6-7-2

Хелън Кларк (Нова Зеландия) - 6-8-1

Кристиана Фигерес (Коста Рика) - 5-8-2

Игор Лукшич (Черна гора) - 2-6-7

Мирослав Лайчак (Словакия) - 2-9-4

Наталия Герман (Молдова) - 3-10-2

Коментари

Петко Попилиев's picture
Петко Попилиев
Петко п.Илиев

Бокова свършена

Това е ясно от дълго време. Просто Москва я държи в играта още, за да я изтъргува.

Отличен резултат и

потвърждение на това, че Бокова е много силен кандидат. Разместването показва ясно, че шансовете й са отлични. Браво на екипа, който я издигна и поддържа, ето това са истински патриоти и българи. Сеещите омраза некадърници ще продължите да бъдете нищо незначещи маргинали. Победа, Ирина!
Злой Путин's picture
Злой Путин
Злой Путин

Тов. Бокова - очень хороший кандидат в генсеки

Мы поможем болгарскому правительству добиться ее назначения Генеральной асамблеей. Торговаться ни с кем не будем - у нас позиции всегда принципные, исходящие из наших ценностей и убежений. Торговаться будут Лондон с Вашингтоном, ибо их ценность - торговля.
 's picture

cos

cos

Доказателство, че всеки който е убивал и варил политически противници, измъчвал и поттискал народа си, в услуга на руснаците, ще бъде щедро награждаван, той и цялото мъ семейство, с високи длъжности, щедро финансиране и защита от наказание на каквото и да е извършено престъпление.
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Интересна теза.

Кога Бокова е "убивала и варила политически противници, измъчвала и поттискала[sic] народа си"? Източници и препратки имате ли или лъжете като в. "Правда" ?
kate pate's picture
kate pate
analyse this

Хич не я харесвам, ама искам

Хич не я харесвам, ама искам да стане, единствено за да гледам сеира на наште афтентично десни кви салтоморталета ще правят от бяс

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.