"Целта ни е минимум 15 плажа да бъдат отдадени на концесия по новите правила за следващия летен сезон."

Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с концесионери, наематели и представители на туристическия бранш от Северното Черноморие.

Само след броени месеци се очаква процедурите за пясъчните ивици да се правят по нови правила, записани в проектозакона за устройство на Черноморското крайбрежие, публикуван за обществено обсъждане. Там се предлага плажовете да бъдат разделени в 4 основни групи:

I - Морски плажове, разположени в урбанизирани територии - например във Варна, Бургас, Созопол и др. градове;
II - Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, в близост до туристическа дестинация;
III - Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, отдалечени от туристическа дестинация - например "Силистар", "Липите" и др.;
IV - Морски плажове с ограничено ползване или определени за развиване на специален вид туризъм - предполага се, че тук ще влязат уникални и все още незастроени места като Карадере.

За всяка група ще има различни правила, които ще трябва да се спазват от стопаните. Концесионната такса също ще се определя според съответния вид плаж.

Министърът съобщи, че вече са започнати предварителни действия за 60 плажа, като се прави анализ кои ще бъдат отдадени под наем и кои на концесия.

„Разработваме и наредба към закона, в която да се разпише къде ще попадне всеки плаж, за да постигнем балансирано разделение на приходите и разходите“, обясни Николина Ангелкова.