“Често сме свидетели как Германия преследва изключително свои цели. Естествено, че това е право на всяка държава, но понякога, в определени случаи, бихме очаквали известна доза готовност за компромиси. Но във външната политика Германия многократно действа егоистично.”

Това обвинение към официален Берлин отправи полският външен министър Витолд Вашчиковски в изявление за германската агенция ДПА. Това става часове преди началото на днешните разговори на канцлерката Ангела Меркел във Варшава.

Тя ще разговаря в полската столица първо с премиерката Беата Шидло, а след това и с правителствените ръководители на държавите от Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Изявлението на Вашчиковски е най-малкото сигнал, че Вашава не посреща Меркел с отворени обятия.

Като пример за егоистична политика полският външен министър посочи планираното изграждане на втори нефтопровод в Балтийско море от Германия съвместно с Русия. Инициативата бе остро критикувана от източноевропейски членки на ЕС.

Според полския дипломат номер 1 проектът не се основавал на икономически разчети, а бил мотивиран политически:

“Това вреди на европейската солидарност. Германия не би трябвало да гради икономическите си отношения с Русия за сметка на отношенията си с Полша.”

Вашчиковски критикува и немската позиция по отношение подсилването на силите на НАТО в Източна Европа. Той припомни изказване на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който преди срещата на върха на НАТО през юли предупреди съюзниците да не дрънкат оръжие.

На същата среща обаче бе взето решение за разполагане на общо 4000 войници в Полша, Литва, Латвия и Естония – по 1000 във всяка, а Германия склони да изпрати свои военни в Литва.

“Полша приветства това решение”, казва сега Вашчиковски.

Той обаче не е съгласен с политиката на Меркел по решаването на бежанската криза. По този въпрос предимство имала сигурността на дадена държава, както и нейната социална политика:

“Не всички в Европа могат да си позволят такава политика, каквато предлага Германия. Много държави, сред които и Полша, разполагат с ограничени капацитети и възможности.”

Вашчиковски се обявява срещу въвеждането на квоти при разпределянето на бежанци в Европа:

“Това, което някои наричат справедливо преразпределяне, за нас е принудително преселение и ние не можем да го приемем.”