Министерството на отбраната на Русия обяви внезапна проверка на бойната готовност на въоръжените сили. Ученията включват Южния, Западния и Централния военен окръг, а също Северния флот и главните командвания на Въздушно-космическите сили и Въздушно-десантните войски. Съобщението направи лично министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

"Днес, в съответствие с решение на върховния главнокомандващ на въоръжените сили, бе започната поредна внезапна проверка. Войската от Южния и част от силите и средствата в Западния и Централния военен окръг, Северния флот, главното командване на Въздушно-космическите сили, командването на Въздушно-десантните войски от 7 часа сутринта московско време бяха приведени в пълна бойна готовност“, обяви Шойгу на съвещание с ръководството на министерството.

Целта на проверката е Москва да оцени способността на Западния и Централния военен окръг да пренасочват сили в югозападна посока. Проверката ще продължи до 31 август.

Успоредно с това, по думите на Шойгу, в Южния военен окръг тече активна подготовка за стратегическото учение „Кавказ 2016“ и са проведени комплексни командно-щабни тренировки.

Командващият на Въздушно-десантните войски е длъжен да отработи прехвърлянето на войски с последваща подготовка за действия на непознати полигони. По време на практическите упражнения ще бъде проверена подготовката за десант при различни условия. Ще включим и военно-транспортна авиация и транспортни вертолети“, обясни Шойгу.

Внезапната проверка е по заповед на президента на Руската федерация Владимир Путин. Министерството на отбраната в Москва е информирало военните аташета от чуждестранните посолства.