Италианските граждани ще получават 500 евро „културен бонус“, когато навършат 18 години, пише британският „Индипендънт“. Инициативата, която цели да напомни на младите, че културата може да обогати живота и да обединява хората, стартира на 15 септември, като ваучерът ще може да бъде използван за книги, билети за концерт, театър, кино, посещения в музеи и пътувания до национални паркове.

Очаква се около 575 хиляди тийнейджъри да извлекат полза от системата и въпреки че всичко ще струва на италианското правителство 290 милиона евро, парламентарният секретар Томазо Наничини вярва, че парите са добре похарчени.

"Инициативата изпраща ясно послание към подрастващите, като им напомня, че те принадлежат към общност, която ги приветства щом навършат пълнолетие – казва той пред „Кориере“. – Тя показва също колко важна е културата, едновременно за да обогатяваш себе си и да подсилваш тъканта на обществото.“

18-годишните ще могат да поискат средствата си чрез мобилно приложение. Така те ще свалят ваучери на телефоните си и ще могат да ги използват както онлайн, така и във физически магазини.

Италианското правителство планира подобен бонус и за 2017 г. – тогава учителите ще получат по 500 евро, които ще могат да употребят за професионалното си развитие.

Площад Славейков