Алпинистът Боян Петров бе събуден от т. нар. медикаментозна кома и е под постоянно лекарско наблюдение.  Той е със стабилни жизнени показатели, няма пряка опасност за живота му, съобщиха от Военно-медицинска академия, цитирани от bTV.

Вчера Петров, заедно с еколога Андрей Ковачев, пострадаха сериозно при инцидент в Кресненското дефиле, когато бяха ударени от румънски автомобил.

Петров е тежко пострадал при удара, има множество травми и фрактури, като най-тежки са тези на белия дроб и на черепа. Той вече е в съзнание е и диша самостоятелно, пише "24 часа".

Показателите му са стабилни. Днес предстои да бъдат направени няколко нови изследвания на алпиниста.

Петров и Ковачев бяха настанени във ВМА от вчера.

Още по-рано през деня стана ясно, че Андрей Ковачев е в стабилно състояние и без опасност за живота. Напълно контактен е и вече си спомня подробности за инцидента. Очакваше се днес той да бъде изписан от реанимацията.

Също днес румънката, шофирала автомобила, който ги блъсна, ще се изправи пред съда, за да бъде определена мярката й за неотклонение. Прокуратурата още не е повдигнала конкретно обвинение на 27-годишната жена.

Говорителят на прокуратурата Весела Стоилова  заяви за БНР, че разследващите органи продължават работа по случая. Прави се техническа експертиза на мястото на инцидента. Освен това продължава и разпитът на свидетели. Румънката не е задържана, защото има деветмесечно бебе, но е на разположение на разследващите органи, уточниха от прокуратурата.