Нови близо 15 000 документа, свързани с разследването за кореспонденцията на кандидатката за президент на САЩ на Демократическата партия Хилъри Клинтън в личната й поща от времето, когато беше държавен секретар на САЩ, може да бъдат разсекретени до месец. Това става ясно от решение на федерален съдия, който е определил предвалителна програма за запознаване с документите, предоставени от ФБР, съобщи Си Ен Ен.

Става дума за документи между Клинтън и нейни помощници, станали известни покрай разследването на използването на личната й електронна поща и сърдър за служебна колеспонденция в качеството й на държавен секретар, става ясно от информацията.

Резултатът от проверката на документите трябва да бъде докладвана на съда на 23 септември. Държавният департамент предложи освобождаване на документите през втората седмица на октомври, но съдията Джеймс Бросбенг от Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия, по искане на консервативните защитници от Judicial Watch, поиска департаментът да се съсредоточи върху предоставените от ФБР нови документи.

Не е ясно колко от тях са имейли. Директорът на ФБР заяви през юли, че бюрото е открило няколко хиляди документа, извън вече известните 30 000 документа от пощата й.

По-рано пък бившият държавен секретар на САЩ по времето на Джордж Буш - Колин Пауъл, заяви, отново цитиран от Си Ен Ен, че хората от кампанията на Хилъри Клинтън се опитват да му припишат скандала с имейлите на кандидатската, когато заемаше същия пост. Поводът е публикация на "Ню Йорк Таймс", че самата Клинтън била казала пред ФБР по време на разследването на теча на нейна кореспонденция, че Пауъл я е посъветвал да ползва личен сървър. По думите му самата Клинтът е използвала личната си поща за служебна информация много преди той самият да разговаря с нея по темата. 

"Истината е, че тя е използвала частен сървър около година преди да й изпратя бележка за това, което съм правил", казва Пауъл.