Жител на Харманли на възраст 27 години е задържан като предполагаем виновник за големия пожар в Сакар планина, който унищожи растителност на 50 000 декара.

Това съобщи ОД на МВР - Хасково.

Мъжът, чието име засега не се огласява, е почиствал пасища с трактор и прикачен инвентар в района по време на запалването. Образувано е досъдебно производство. 

Продължава обходът на противопожарни екипи в локалните огнища. На място са 8 екипа огнеборци. Други 4 дежурят в село Изворово.

Пожарът в Сакар планин продължава трети ден.

През нощта противопожарните екипи и служителите на лесничействата дежуриха, за да не допуснат разрастване на пламъците към населени места. На терен има около 15 пожарни екипа, които ще останат през целия ден, заяви пред бТВ главен комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението."

За момента евакуация на хората от близките села не се налага. Имало е случаи, в които огънят е успял да стигне и дворовете на живеещите в района. Бързата реакция на огнеборците и доброволците обаче е предотвратила щети.

С падането на температурите през нощта пожарът е намалял, но се очаква обедните горещини да усложнят обстановката и дори да се подновят вече угасените огнища. По думите на областния управител на Хасково Станислав Дечев всички екипи са налични, а хеликоптер вече не е нужен.

Главен комисар Николов изтъкна, че в момента в планината има идеални условия за възникване на пожари – сух и горещ климат, ниска растителност и силен вятър.

Между селата Изворово, Дрипчево и Оряхово са изгорели 50 000 декара площи - гори, бадемови масиви, лозя, храсти и пасища. Тепърва предстои да бъдат изчислени загубите.