Световен скандал: Чистач унищожил всички допинг проби на американските спортисти! Служителят изпочупил уж без да иска събраните 30 хиляди стъклени шишета от 1990 година насам

Световната антидопингова агенция (УАДА) е загубила всички проби на спортистите от националния отбор на САЩ, вземани между 1990 и 2016 г. От Агенцията обясниха, че унищожаването на тестовете е заради небрежни действия на човек от почистващия персонал, който бутнал стелажите с пробите на американците. Така 30 000 стъклени шишета са се разбили, съобщи "Би Би Си", цитиран от bgathletic.

"Това е ужасно! Американският сектор с проби в нашия архив е напълно унищожен. Към днешна дата няма нито един тест на състезател от САЩ от 1990 година досега", обявиха от УАДА.

Сред унищожените проби са и тези, взети в най-скорошно време.

"Би Би Си" отбелязва, че инцидентът се случва точно преди посещението на Австро-руска делегация от микробиолози и биохимици, която е трябвало да извърши сравнителен анализ на пробите на руските спортисти с тези на американски. Делегацията е достигнала много трудно до разрешение за тези изследвания, които така или иначе няма да бъдат проведени.

Десетки медии препечатаха тази история. После повечето я изтриха - включително и първоизточникът - bgatletic. Изтриха я Труд,  БиТиВи новините, десетки сайтове. Е, в Блиц остана... Остана и по стените на десетки "борци" за честен спорт, като например тази на Васко Василев, откъдето има 55 шервания. Беше качена и на официалния сайт на федерацията по лека атлетика! 

Ако само една от тези медии се беше опитала да я провери... Тази "информация" се въртеше преди олимпиадата из руски сайтове. Явно, някой я задвижи отново. И някои се оказаха лековерни, на други им "пасна" на издателската политика...

Гугъл пази следите...

 Изтритата публикация в bgatletic се позовава на "авторитетния сайт" letsrun. com.  Който всъщност не е сайт, форум. Там е препубликуван текст от руски сайт от 26 юли - http://rf-smi.ru/…/35348-uborschica-sluchayno-unichtozhila…, който се позовава на друг руски сайт... и т.н.

А в БиБиСи такава новина просто няма.

Весислава Танчева не работи в медия. Но знае как  да проверява. 

Vessislava Tancheva Аз вчера проучих много внимателно източниците. Точно така е, партенка, пусната от 10-12 руски сайта на 27 юли, с копи-пейст текст. Във всички публикации има линкове към сайтовете на BBC и WADA, но като кликнеш върху тях, водят в нищото. Т.е. водят към някаква част от менюто на съответния сайт, която няма нищо общо с публикацията.
На 16 август текстът е преведен на английски и публикуван в LetsRun - англоезичен форум за лека атлетика. 
Официалния сайт на Българсата федерация го публикува на 18 август, преведен от LetsRun. Днес (вчера - б.р.)сутринта вече го бяха свалили.
На сайта (всички възможни сайтове) на BBC и на сайта на WADA няма и дума по въпроса.
В публикациите на руски се споменава името на журналиста от ВВС Даниел Сандфорд. В Twitter профила му, както и при търсене по име на английски няма и следа от каквито и да е негови текстове или интервюта, които дори далечно да са свързани с Олимпиада и допинг. Той се занимава с наука и иновации...
Mежду другото, днес не мога да намеря повечето от руските линкове, които си стояха недокоснати до вчера.  Ето един от оцелелите: http://overallnews.ru/i/2839493

Кой обаче от прочелите тази "новина", ще се върне да я търси, за да разбере, че е изтрита? Че медиите са се "поправили"? 

Всъщност, точно това е търсеният ефект на тези публикации.  Четеш, вярваш - на БиБиСи, ако не на Блиц, и си казваш: "Аха, счупили им пробите значи...случайно... А руснаците изгоряха..."

Както се пита известният консул и справедлив съдия Луций Касий в 127 пр.н.е.  „Qui bono? Кой има полза?... Явно не са четящите. Но те трябва да се попитат: Кой ни прави на глупаци?