Министерството на правосъдието на САЩ ще изпрати в Турция екип, който да проучи дали Фетуллах Гюлен е престъпник, както твърдят официалните власти в Анкара. Това съобщиха Ройтерс и  Блумбърг, цитирани от БиТиВи.

Турският президент Реджеп Ердоган обвинява именно Гюлен за опита за преврат в страната миналия месец. Той поиска неколкократно от САЩ да екстрадират ислямския проповедник, който живее в щата Пенсилвания, дори постави ултиматум, че Щатите ще трябва да избират между Турция и Гюлен. Според агенция Блумбърг обаче Турция така и не е предоставила на САЩ доказателства, че 75-годишният Гюлен е замесен в неуспешния преврат. Искането за екстрадиция на Фетхуллах Гюлен вероятно ще бъде поставено и пред вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, който пристига в Турция следващата седмица.

В интервю за телевизия "Ал Арабия" Гюлен изрази убедеността си, че САЩ няма да го предадат на Турция, защото няма да намерят законни основания. „Аз видях как работи тяхната съдебна система. Тази държава защитава върховенството на правото. И те няма да се съобразят с празни претенции. САЩ имат репутацията на страна, която отстоява върховенството на правото. Затова смятам, че те ще спазват необходимите процедури“.

Владимир Путин е много умен лидер и действията на Ердоган няма да го заблудят, заяви още живеещият в САЩ турски ислямски проповедник.

„Сега Турция има много проблеми. И аз мисля, че тези действия (на сближаване с Русия – ред) са израз на отчаяни действия заради липсата на алтернативни варианти“, заяви Гюлен в „Ал Арабия“ в отговор на въпроса дали смята сближаването на Турция с Русия за нов курс във външната й политика или това е просто начин за натиск върху Запада.
Гюлен припомни, че турското ръководство заплашваше Русия при свалянето на руския самолет над Сирия, а сега се опитва да се сближи с нея. „Но трябва да се знае, че Путин е много умен човек, много умен лидер и не мисля, че действията на Ердоган лесно ще го заблудят“, подчерта Гюлен.